Eräkeittiökurssi antoi luontokokemuksia

3.10.2014

Innokkaat vapaaehtoiset mahdollistivat eräkeittiökurssin Mäntsälän Hirvihaaran ampumaradan maastossa. Osa Etevan asiakkaista oli sieni- ja puolukkametsässä ensimmäistä kertaa elämässään.

Eräkeittiökurssin aikana Etevan asiakkaat kävivät ryhmissä hankkimassa ruoka-aineet. Yksi ryhmä keräsi puolukoita, toinen sieniä ja kolmas kävi nostamassa perunoita. Ruoan kerääminen metsästä tai perunamaalta oli monille "ensimmäistä kertaa elämässä" -kokemus.

Kun ruoka-aineet oli saatu kasaan, kurssilaiset valmistivat niistä sienikastiketta, keitettyjä perunoita ja jälkiruoaksi puolukkapuuroa. Eräkeittiössä kun ollaan, niin ruoka valmistettiin tietysti metsässä, kaasukeittimillä.

Ruokailun jälkeen iltapäivällä harjoiteltiin vielä ensiapua ja ensisammutustaitoja.

Kurssin mahdollistivat vapaaehtoiset

Eräkeittiökurssi on aiempien Intti tutuksi -leirien ja Etevan turvaleirien kokemusten perusteella kehitetty. Vapaaehtoistyöntekijä Jorma Ratia ehdotti tällaista ruokaan liittyvää kurssia Mäntsälän asumispalvelujen palvelupäällikölle Tiia Hiltuselle.

Hiltusen mielestä tämä yhden päivän kurssi on todella hyvä malli.

- Koko päivä ulkona metsässä on paitsi ihana ja rentouttava, myös fyysisesti raskas asiakkaillemme. Raikkaassa ilmassa vietetyn ulkoilupäivän jälkeen on ihana päästä ryhmäkotiin saunaan ja omaan petiin nukkumaan. Tämä malli mahdollistaa osallistumisen myös heille, joilla on vaikeuksia liikkumisessa.

Kurssin vapaaehtoistyöntekijöinä toimivat Ritva Peltola ja Esko Mikkonen sekä idean isät Jarmo Sulopuisto ja Jorma Ratia. He kaikki ovat toimineet Etevan turvaleireillä ja Intti tutuksi -leireillä jo useiden vuosien ajan. Suuri kiitos heille tästäkin vuodesta!

Kiitoksen sponsoroinnista ansaitsevat

  • Mäntsälän Citymarket, josta saatiin ruokatarpeita
  • Pesula Mäntsälän Pesupallo, joka pesee kurssilla käytetyt maastopuvut
  • Mäntsälän Seudun Kehitysvammaisten Tukiyhdistys on hankkinut maastopuvut Etevan leireillä käytettäviksi
  • Perunamaan pottuineen tarjosi Jarmo Sulopuisto

Eräkeittiö on mahtavaa!

Miehiä maastopuvuissa, tykin ympärillä

Ryhmä palasi sieniretkeltä. Juhani, Matti, Mika ja Jari kokoontuivat ampumaradan tykin ympärille kuvaa varten.

Nuori nainen näyttää keräämiään sieniä.

Anna oli ensimmäistä kertaa elämässään sienimetsässä. Hän keräsi ohjaajan kanssa suppilovahveroita.

"Kivaa oli. Sienikastike on minun herkkuani", Anna kertoi.

2 vanhaa miestä ja 1 vanha nainen näyttävät ämpäriin keräämiään perunoita.

Perunoiden nostajat saaliinsa kanssa. Keijo, Pekka ja Leena pääsivät itse nostamaan perunoita. Ainakin Leenalle se oli ensimmäinen kerta. Leena ja Keijo eivät ole aiemmin voineet osallistua Turvaleireille, mutta tälle yhden päivän kurssille hekin pystyivät osallistumaan. Perunamaa-ryhmässä osallistuminen onnistui rollaattorinkin kanssa.

Mies pilkkoo sipulia, nainen katsoo vierestä, että työ sujuu.

Sienikastike tarvitsee sipulia! Leena-ohjaaja näytti mallin, ja Juhani teki perässä. Hyvin onnistui!

Nainen nauraa ja näyttää leikkaamiaan tomaatteja.

Tomaatti on iloinen asia! Vapaaehtoistyöntekijä Ritva on konkari eräkeittiössä, mutta ensimmäistä kertaa tekemässä tomaattilumpeita. Ritva epäili osaamistaan, mutta hienojahan niistä tuli.

Mies hämmentää puolukkakattilaa. Vieressä nainen neuvoo mtiä pitää tehdä.

Puolukat ovat jo kattilassa. Jari hämmentää ahkerasti, ettei puuroon tule paakkuja.

Nainen hämmentää sienikastiketta. Mies katsoo vierestä.

Juhani on valmistanut ison kasan juustoleipiä. Anna tekee sienikastiketta. Ohjaajan kädet neuvovat kuvan reunassa. Ne voisivat melkein taputtaa, sillä ruoan valmistus sujuu kuin tanssi.

 

Ihmisiä kenttäkatoksen alla

Tauon paikka. Asiakkaat laittavat ruokaa, vapaaehtoiset ehtivät hetken muistella edellisiä leirejä. Vasemmalta Annemari, sitten vapaaehtoistyöntekijä Ritva, palvelupäällikkö Tiia ja vapaaehtoistyöntekijät Esko ja Jorma.

"Nämä sessiot on hyvin mieleisiä sekä asiakkaille että meille vapaaehtoisille. Usein loppukahvilla asiakkaat kysyvät, että milloin on seuraavan kerran", Jarmo kertoo.

Vanha nainen näyttää kuvaa ipadilta, ohjaaja katsoo vieressä.

Kommunikointitabletti auttaa! Leena ei puhu. Hänelle kerätään tablettitietokoneelle kuvia, joilla hän pystyy kertomaan elämästään.

Leirin aluksi Leenan pukeutuminen maastopukuun ei meinannut sujua. Se oli hauska hetki, josta Soile-ohjaaja otti kuvan muistoksi. Sitä näyttämällä Leena pystyy itsekin kertomaan hassusta tapahtumasta.

Ruokaa jaetaan leiriläisille.

Jonoon mars! Ruokaa otettiin hyvässä järjestyksessä. Mika ja Annemari näyttävät muille mallia.

Ruokailijat syömässä penkeillä.

Penkkiurheilua... eikun penkkiruokailua! Ruokahalu oli kunnossa raittiissa syysilmassa ja ruoka oli loistavaa.

 

© 2012 Eteva Käyttöehdot