Eteva aloitti kahvion Karkkilan terveysasemalla

8.10.2014

Etevan Karkkilan ja Vihdin toimintakeskukset avasivat Karkkilan terveyskeskuksessa jo jonkin aikaa suljettuna olleen kahvion. Kahvila on saanut hyvän vastaanoton terveyskeskuksen henkilökunnalta ja potilailta. Se on myös todella suosittu työpaikka toimintakeskuksen asiakkaille.

Antti ja Vera ovat kahvilan työntekijöitä. Antti seisoo edustalla essu päällä ja Vera kassan takana.
Antti ja Vera työssää Karkkilan terveysaseman kahviossa.

Antti ja Vera valmiina palvelukseen

Antti siistii pöytiä salin puolella.

—Hän tarvitsee normaalisti puheen avuksi viittomakieltä tai muuta puhetta tukevia kommunikointivälineitä, mutta kahvilatyön tekemistä puhumisen vaikeus ei haittaa. Hän on sosiaalinen ja ymmärtää asiakkaiden pyynnöt, kertoo toimintakeskuksen esimies ja kahvilaidean isä Era Koivumäki.

Vera on parhaimmillaan tiskin toisella puolella, sillä hän osaa leipoa sämpylöitä ja piirakoita sekä pilkkoa salaattiaineita. Veran työskentelyä helpottavat kuvakkeet, jotka opastavat mistä tarvikkeet löytyvät.

—Aloitin maanantaina. Tämä työ on kivaa ja alussa jännittävää, varsinkin asiakaspalvelu. Tykkään kaikista hommista, Vera kertoo.

Vera opiskelee parhaillaan kassakoneen käyttöä ja hyvinhän se jo sujuu, vaikka väitti itse ettei osaa.

—Hän on erittäin oppivainen ja oma-aloitteinen. Ja kun oppii lisää, niin sitten voi tehdä entistä monipuolisempia töitä, Koivumäki sanoo.

Satu-ohjaaja auttaa, kun Vera pilkkoo täyttää sämpylöitäSatu-ohjaaja opastaa Veraa sämpylöiden täyttämisessä.

Suosittua työtä, tavoitteena työsuhde

Kahvilatyö on kovin suosittua toimintakeskusten asiakkaiden mielestä. Parikymmentä henkilöä on ilmoittanut haluavansa kokeilla sitä. Kahvilan pyörittämiseen tarvitaan useita henkilöitä. Arki rakennetaan siten, että osa työskentelee kahvilassa vakituisesti kokonaisia päiviä ja enemmän apua työskentelyynsä tarvitsevat ovat töissä muutaman kerran viikossa, lyhemmän ajan kerrallaan.

Halukkaita työllistyjiä on kaikkiaan yli 20 henkilöä. Työtehtävät ja päivän pituus sovitaan jokaiselle henkilölle yksilöllisesti. Vera esimerkiksi jaksanee tehdä kokonaisia 6 tunnin päiviä, mutta jollekin toiselle työpäivän mitta on 2 tuntia.

—Tämä ei ole meille kultakaivos, vaan tavoitteena on saada kehitysvammaiset työelämästä osallisiksi. Perimmäinen tavoite on saada osalle kahvilassa työskentelevistä aivan oikea työsuhde, Koivumäki kertoo.

Kassan takana Mira ja VeraMira ja Vera kahvion kassalla. Työ kahvilassa on haluttu paikka.

Hyvä vastaanotto rohkaisee laajentamaan

Kahvion asiakkaat – henkilökunta ja potilaat – ovat ottaneet kahvion hyvin vastaan. Salaattipöytä, jonka aineksista voi itse koota mieleisensä salaattilounaan, on osoittautunut todella suosituksi henkilökunnan parissa.

Laboratoriossa kävijät arvostavat kokeiden ja paaston jälkeistä kahvia ja sämpylää. Sairasosastolla vierailevat käyvät mielellään kahvittelemassa omaistensa kanssa.
Tulevaisuuden suunnitelmissa on kärrymyynnin aloittaminen terveyskeskuksen osastoilla.

—Myös terveyskeskuksen viereisessä palvelutalossa kärrymyynti voisi olla toimiva ratkaisu. Meidän kärryllä työskentelevät henkilöt ovat usein hyvin puheliaita ja sosiaalisia. He varmasti nauttisivat vanhusten kanssa jutustelusta myynnin lomassa. Tilanne olisi hyvä molemmille osapuolille, Koivumäki visioi.

Asiakas maksaa ostoksiaan kassalla. Vera ottaa maksun vastaan.Alussa asiakaspalvelu vähän jännittää Veraa.

Karkkilan terveysaseman kahvio on avoinna
ma - to klo 8 - 14
pe klo 8 - 13

 

Lisätietoja asiasta saat Era Koivumäeltä
era.koivumaki@eteva.fi
puh. 040 304 7619

 

© 2012 Eteva Käyttöehdot