Evakkovaellus vuonna 2015

26.5.2015

Etevan ahkerat vapaaehtoistoimijat rakensivat Mäntsälään Evakkovaelluksen 16.-17.5.2015. Evakkovaellus oli hauskaa toimintaa, mutta taustalla oli vakava ajatus turvataitojen opettelusta. Jokaisen meistä on hyvä harjoitella turvallisuuteen liittyviä taitoja, maastossa liikkumista, ruokailua ja yöpymistä sekä ensiapua. Ulkoilmaelämästä ja turvataitojen opettelusta pääsi tänä vuonna nauttimaan 15 Etevan asiakasta.

Vapaaehtoistoimijat tekivät vaelluksen

Evakkovaelluksen järjestivät Etevan vapaaehtoistoimijat, jotka aiempina vuosina ovat järjestäneet Eräkeittiökurssin ja Etevan turvakursseja.

Vaelluksella leirin johtajana toimi Jarmo Sulopuisto, varajohtajana Jorma Ratia ja muina kouluttajina Ritva Peltola ja Esko Mikkonen. Vaelluksen tueksi tarvittiin myös Etevan henkilökuntaa sekä lahjoituksia:

  • Puolustusvoimat antoi käyttöön teltat varusteineen.
  • Mäntsälän K-citymarketin kauppias Niklas Carlstedt lahjoitti kaiken ruoan.
  • Ruokailuastiat ja muut ruokailuun tarvitut välineet antoi käyttöön Kari Weckman.
  • Mäntsälän Seudun Kehitysvammatuki ry antoi käyttöön maasto- ja yöpymisvarusteita

Suuri kiitos kaikille vaelluksen järjestelyihin osallistuneille!

Evakkojen pitkä, kiva päivä

Aamulla evakot kokoontuivat ”kaasulinjalla”, joka on paikallinen metsään raivattu reitti, paikoin polku, paikoin vähän metsäautotietä muistuttava. Evakot marssivat koko matkan Hirvihaaran ampumaradalle. Matkalla pysähdyttiin hernekeitolle ja lähempänä päämäärää vielä päiväkahville. Vaelluksella oli mukana traktori, jonka kyytiin saivat väsyneet kulkijat nousta. Tarkoituksena kuitenkin oli, että jokainen marssii ja kantaa itse oman rinkkansa.

Matkalla marssijoille kerrottiin oikeasta suomalaisten evakkomatkasta. Silloinkin oli vain pari tuntia aikaa lähteä ja itse piti tavaransa kuljettaa.

Iltapäivällä evakot saapuivat perille. Ryhmä jaettiin osiin, yksi ryhmä valmisti ruoan, toiset pystyttivät puolijoukkueteltat yöpymistä varten. Polttopuutkin oli pilkottava ja harjoiteltava nuotion tekemistä ja kamiinan sytyttämistä. Teltan turvakoulutus on tärkeä asia ennen yöpymistä. Ensiapukoulutusta ja sulkeisia harjoiteltiin myös. Sulkeisien harjoittelusta on hyötyä silloin, kun suuri määrä ihmisiä pitää saada siirtymään hallitusti paikasta toiseen.

Lettujen paistamisen jälkeen porukka vetäytyi puolijoukkuetelttoihin yöpuulle. Seuraavana aamuna tehtiin tuhti aamupala ja huollettiin vielä välineet ennen kotiutumista.

Evakkovaelluksesta jäi jälleen yksi uusi mukava muisto siihen osallistuneille.

 

Nainen istuu rollaattorilla armeijan vaatteissa ja turvaliivi päällä. Rinkka on rollaattorin korissa.
Evakkovaelluksen voi tehdä myös rollaattorin kanssa. Rinkka rollaattoriin ja menoksi!

 

Iso ryhmä ihmisiä, armeijan vaatteissa ja turvaliivit päällä. Rivit saatiin suoriksi ja tehtävät jaettua. Mars ruokaa laittamaan ja telttoja pystyttämään!

 

Monta ihmistä armeijan vaatteissa pystyttämässä telttaa.

Nainen ja mies armeijan vaatteissa pystyttämässä telttaa.

2 miestä armeijan vaatteissa pystyttämässä telttaa.
Telttaryhmillä riitti haasteita puolijoukkuetelttojen pystytyksessä, mutta lopulta kaikki 3 telttaa olivat oikeinpäin ja tukevasti pystyssä. Yhteistyöllä se sujui.

 

Nainen ja 2 miestä armeijan vaatteissa istumassa penkillä. Jokaisella on huomioliivi päällä.
Ruokaryhmäläisiä tauolla. Perunat ovat jo porisemassa ja jauhelihakastikkeen teko alkaa kohta.

 

Haluatko mukaan vapaaehtoistoimintaan?

Jos haluat mukaan Etevan vapaaehtoistoimintaan, ota yhteyttä vapaaehtoistoiminnan koordinaattori Tiina Roikoseen, tiina.roikonen(at)eteva.fi tai puh. 040 304 7300.

Vapaaehtoistoiminta tässä ryhmässä on maanpuolustukseen, maasto- ja turvataitoihin liittyvää, mutta sinun vapaaehtoistoimintasi voi olla jotain ihan muuta. Lue lisää Etevan vapaaehtoistoiminnasta tästä.

 

© 2012 Eteva Käyttöehdot