Hakalan tilan jouluhartaus

14.12.2016

Orimattilan Sanomien toimittaja Virpi Kallio kävi tekemässä lehteen jutun Hakalan jouluhartaudesta. 

Pimeässä riihessä oksista tehty hevonen ja jäkälistä tehtyjä jäniksiä sekä oksista tehty Jeesus-lapsi.Kuva Etevan kuvapankki: Hakalan riihen jouluseimi

 

Luonto on vahvasti mukana Hakalan tilan seimiasetelmassa 

Myös eläinsuojat koristeltiin odottamaan joulua. 

Hakalan maatilan hämyisään riiheen Orimattilan Pyörähtälässä on rakennettu jouluseimi luonnon antimista: sammalista, jäkälistä, kävyistä, havuista, oksista, lampaanvillasta ja jopa osmankäämien lehdistä. Jälkimmäiset on karstattu hevosen harjaksi.

Hakalan seimiasetelman teemana on metsän eläinten joulu ja siksi mukaan on päässyt sammalmättäällä uinuvan Jeesus-lapsen ja risuhepan lisäksi muun muassa pari jänistä sekä lammas, susi, kissa ja koira, joita Hakalan kädentaito- ja puutarharyhmä on väsännyt luonnonmateriaalien lisäksi paperimassasta ja metalliverkosta.

Riihen somistamiseen ovat osallistuneet kaikki kuntayhtymä Etevan organisaatioon kuuluvan, asumisen ja päiväaikaisen toiminnan yksikkönä toimivan Hakalan tilan 16 kehitysvammaista asukasta ohjaajineen.

Hakalan yhteisö aloitti jouluun virittäytymisen jo marraskuussa. Silloin järjestettiin vuotuinen omaisten valojuhla, joka tällä kertaa pidettiin luontopolun varrella olevan laavun sijasta tilan alkuperäisiin rakennuksiin kuuluvassa riihessä.

Perjantaina viime viikolla riiheen kokoonnuttiin Orimattilan seurakunnan diakonissan Leena Savolaisen pitämään jouluhartauteen, jonka aloitusvirsi ”Heinillä härkien kaukalon” sopi seimen luontoteemaan kuin nenä päähän. 

”Tässä on ollutvaltava työ” 

– Aivan upea asetelma. Ja hienot materiaalit. Tämän tekemisessä on ollut valtavan iso työ, henkäisi Savolainen, joka listasi suosikikseen komeaharjaisen hevonen.

– Lammas on paras. Se on aina ollut lähellä sydäntä. Meillä on täällä Hakalassakin neljä lammasta, arvioi seimiasetelmaa Arto Serkelä, ja vieressä ihka aidosta lampaanvillasta itselleen turkin saaneen lampaan tekijöihin kuulunut Soili Keinänen nyökytteli tyytyväisenä.

Materiaalit hakalalaiset ovat hakeneet syksyn aikana lähimetsistä eli tekemisessä on ollut vahvasti mukana kierrätysteema. Serkelä kunnostautui erityisesti havuköynnösten tekijänä. Siinä hommassa hänen parinaan oli Heikki Meriläinen.

– Aamupäivän aikana syntyi aina kaksi kuusimetristä köynnöstä. Arton ja Heikin vauhti oli uskomaton, kehaisivat ohjaajat Nina Anttila ja Angelika Martin Hakalan kädenttöiden ja puutarharyhmän aikaansaannoksia.

Samalla he vinkkasivat, että erilaiset yhteistyötahot voisivat löytää Hakalan yksiköstä hyvän kumppanin vaikkapa taideprojekteihin. 

Myös eläinsuojissaodotetaan joulua 

Riihen lisäksi joulu levittäytyi Hakalan tilalla eläinsuojiin, jotka on koristeltu muun muassa joulukuusin, jouluvaloin ja joulutontuin.

Tilalla elelee muun muassa lampaita, vuohia, kanoja, alpakoita ja kissoja sekä päivisin myös ohjaaja Hanna Kokkolan Unto-possu, joka on vietnamilainen roikkomahasika.

Eläimet olivat tärkeässä osassa myös Savolaisen riihen adventtihartaudessa lukemassa joulurunossa, Jaakko Haavion ”Legendassa”, jossa pieni lehtimato poimi jouluyönä tallin maalattialta vihreän lehden ja hivutti sen seimivuoteen luo. Kun lapsi hipaisi madon selkää, ”pyhä käsi kiiltomadon loi”.

Virpi Kallio, Orimattilan Sanomat

© 2012 Eteva Käyttöehdot