Hakamaan tila juhli 20 vuottaan

18.8.2017

Hakamaan tilan 20-vuotissyntymäpäiviä juhlittiin viime perjantaina 11.8.2017. Asiakkaat ja henkilökunta ovat kuluvan vuoden ajan suunnitelleet juhlapäivää, josta muodostuikin onnistunut ja lämminhenkinen kohtaaminen omaisten, läheisten ja muiden yhteistyökumppaneiden kanssa.

Ryhmäkuva iloisesta joukosta aikuisia, jotka ovat pukeutuneet vanhaan malliin. Naisilla on pitkät mekot ja miehillä liivit ja hatut.Hakamaan tilan 20-vuotisjuhlaan kokoontuivat asiakkaat, henkilökunta, asiakkaiden omaiset ja läheiset sekä muita yhteistyökumppaneita. Juhlapuheiden ja tarjoilujen lisäksi vieraat saivat nauttia asiakkaiden esityksistä ja pääsivät tutustumaan Hakamaan tilan toimintaan. 

Toimintaryhmät esittelivät töitään

Metsäryhmä järjesti nuotiokahvit ja työnäytöksiä halonhakkuineen ja sahauksineen. Metsäryhmän tekemä koiralaavukin oli ihasteltavana pihapiirin koira-aitauksessa, jossa vierailevat koirat voivat lenkkien välissä viettää aikaa. 

Taitoryhmän tuotteista oli esillä muun muassa Maire-ja Pitkänen -nuket, kudottuja liinoja sekä ulkona ympäristötaidetta hahmoina pelloilla. 

Puutarharyhmä esittäytyi kasvattamillaan kasvimaan ja -huoneen antimilla. Ryhmän kädenjälki näkyi myös piha-alueen siisteydessä sekä pihalla meneillään olevissa viherrakennustöissä. 

Keittiöryhmän työpanos tuli esiin tarjottavissa herkuissa ja kattauksissa. Esillä oli myös ryhmän työvaatetus, joka on monelle ryhmän jäsenelle hyvin tärkeä. 

Navettaryhmä esitteli tilan eläimiä. Välillä pupua näytettiin sylissä pitäen ja talutettiin lammasta pihapiirissä. 

Kuljetusryhmä esitteli talon autot, kierrätyspisteen ja tilan asiointeihin liittyviä työtehtäviään. 

Siivousryhmä toi näytille puhtaanapitotöiden välitöitä: tilkkutöitä, vaatteiden korjauksia ja nimikointeja. 

Hakamaan tilan asiakkaita. Iloiset miehet kokoontuneena kuvaan.

Päivästä lämpimät muistot

Päivän musiikista vastasivat Hakamaan PikkuLordi -bändistä Tumppi ja Toni sooloesityksillään sekä haitaristi, joka innoitti osan juhlaväestä laittamaan jalalla koreasti.

Lisäksi tilan asukkaat esittivät mm. pantomiimeja tilan töistä. 

Pihapiirissä, taloissa ja navetanvintillä kuulunut iloinen puheensorina täytti ilman, kun tutut, ystävät ja sukulaiset tapasivat toisensa, ja kuulumisia vaihdettiin puolin ja toisin. 

Kaikin tavoin onnistunut ja aurinkoinen päivä jää juhlaväen mieleen lämpimänä muistona, josta riittää iloa vielä talven hämäriin hetkiin. 

Kuva ihmistä, jotka katselevat navetan vintillä pantomiimiesitystä.

Hakamaa tiivistetysti

Hakamaan tila aloitti toimintansa kehitysvammaisten asumisyksikkönä vuonna 1997. Tilalla asui alkuun vain muutama asiakas ja päivätoiminta oli pienimuotoista. Tilan asukkaita kutsutaan tilallisiksi, muualla asuvia päiväaikaisen toiminnan asiakkaita torppareiksi.

Rakennuksia oli aluksi vain päätalo, navetta ja vanha tupa, joka kunnostettiin talkoo voimin toiminnan alkuvaiheessa. Kaikki tilalliset asuivat päätalossa.

Tilan toiminta laajentui ajan myötä. Asukasmäärä lisääntyi ja alettiin järjestää enemmän työtoimintaa myös tilan ulkopuolella asuville asiakkaille. 

Vuonna 2012 valmistui viimeisin laajennus, kun tilalle rakennettiin rivitalo ja uusi ulkorakennus. Hakamaan tilan asukasmäärä nousi 20:een ja henkilöstömäärä kaksinkertaistui. Tämä oli suuri muutos asukkaille ja henkilöstölle. 

Nykyään Hakamaan tila  tarjoaa asiakkailleen hyvinvointia osallisuuden ja kokemuksellisuuden avulla. Luonto ja  eläimet ovat tiiviisti mukana asiakkaan arjessa. Kokemuksellisuus lisää mahdollisuuksia vaikuttaa asiakkaiden toimintaan. Asiakasta autetaan omien vahvuuksiensa tunnistamisessa ja kehittämisessä.

Kuva Hakamaan tilalta. Punamullan värisiä rakennuksia, etualalla punaisia marjoja herukkapensaan oksilla.

Lisätietoja Etevan maatiloista

Palvelupäällikkö Marja-Riitta Avovaara
marja-riitta.avovaara (at) eteva.fi
p. 040 304 8112

© 2012 Eteva Käyttöehdot