Lilliä down ei hidasta

21.3.2016

Tänään on kansainvälinen Downin syndrooma -päivä. Downin oireyhtymä tai Downin syndrooma on nimitys trisomia 21 -nimiselle kromosomihäiriöistä johtuvalle kehitysvammalle. Sellainen on maailmassa yhdellä tuhannesta ihmisestä ja Lilli Launonen on yksi heistä. 

Lilli seisoo Katrinan vieressä. Katrina pitää Lillin taulua kädessään.  Toimitusjohtaja Katrina Harjuhahto-Madetojalle osti Lillin taulun. Lilli kävi luovuttavammas sen itse. 

 

30-vuotias Lilli Launonen on yksi Suomen noin 3600 henkilöstä, jolla on downin syndrooma. Ylimääräinen kromosomi aiheuttaa heille poikkeavuuksia ulkonäössä ja kehityksessä. Uusien asioiden oppiminen on heille vaikeampaa, mutta oikealla tuella sekin hoituu. 
–En ole koskaan ajatellut mitä downin syndrooma minulle tarkoittaa. Minulla on sisko, joka ei ole down-lapsi, mutta minulla se oli heti syntyessä. Pienenä minulla oli vaikeuksia tasapainon kanssa, mutta lopulta opin kävelemään ja juoksemaan, Lilli kertoo. 

Downin syndroomasta huolimatta ihminen oppii uusia asioita, mutta hieman verkkaisemmalla tahdilla. Nykyajan kehitysvammaiset henkilöt ovat varsin koulutettua väkeä, sillä monilla on hankittuna peruskoulun jälkeinen ammattitutkinto. Lilli on koulutukseltaan artesaani. 


Vahvuutena sosiaalisuus 

Lillillä on loistavat sosiaaliset taidot. Hän on avoin ja rohkea tutustumaan uusiin ihmisiin ja auttaa mielellään muita.
–Vahvuuteni on kommunikointi, se on mahtava taito. Kun toimintakeskukselle tulee uusia ihmisiä, minä kerron nimeni ja mitä täällä tehdään. Autan uutta ohjaajaa tai asiakasta tutustumaan paikkaan. Olen saanut paljon erilaisia kavereita; peruskoulussa, täällä toimintakeskuksella ja kuvataidekoulussa.

 

Itsenäistä asumista tuen avulla

Lilli asuu itsenäisesti omassa asunnossaan. Tukea on silti saatavilla aina tarvittaessa. 
–Minun luonani käy tukihenkilö 2 kertaa viikossa ja Etevan asumisyksikön ohjaajilta saan apua aina tarvitessani. Teemme yhdessä mm. ruokaa ja tutkimme minulle epäselvät postit. Minä osaan pyytää apua, kun sitä tarvitsen.

 

Täyteläistä arkea yksin ja yhdessä

Lillin arki on ihan tavallista nuoren aikuisen arkea: aamulla aamiainen, päivän lehti ja sitten ajoissa toimintakeskukselle. 
–Kävelen toimintakeskukselle, koska saan siinä hyötyliikuntaa. Illalla kotona katselen tv:tä, surffaan netissä ja lepään. Jos tukihenkilö tulee illalla, teemme yhdessä ruokaa. 

Viikonloput Lilli viettää kavereita ja perhettään tavaten tai ihan itsekseen rentoutuen. Kavereiden kanssa ”Naisten illat” suunnitellaan jo etukäteen, mennäänkö kirpparille, kirjastoon, karaokeen vai mitä kivaa keksitään. Perheen luona vieraillessa on kiva ulkoiluttaa koirat yhdessä.  

 

Kuvataide on henki ja elämä

Lillin intohimona ovat kuvataiteet. Toimintakeskuksella taiteen tekeminen vie ison osan viikko-ohjelmasta ja vapaa-ajallaan hän käy sekä Hiidenopiston avoimessa ateljeessa että Etevan asumisyksikön taidepajassa. 
–Taide on ihanaa, koska siinä saa käyttää mielikuvitusta. Voi kuvitella asiat itse ja käyttää kirkkaita, vahvoja värejä. Se on rentouttavaa. Olen halunnut tutkia taidetta ja käydä taidenäyttelyissä ja käynytkin mm. Akseli Gallen-Kallelan ja Pekka Halosen näyttelyissä sekä Ranskassa Louvressa. Omia näyttelyitäni on ollut Vihdin Kisällissä ja Nummelan seurakuntatalolla. 

Vanhemmat ovat olleet tärkeä tuki Lillin taiteelle. Hänen ollessa pari vuotias, vanhemmat huomasivat, että hän pitää piirtämisestä. Nyt vanhempana isä on hankkinut Lillille maalaustarvikkeita ja yhdessä on tehty matkoja maailmalle, taiteen pariin tietenkin.

 

Tässäkö tuleva katutaiteilija?

Taiteen lisäksi Lilli harrastaa paljon muutakin. Luontohavaintoja on hyvä käydä tekemässä Nummelan kosteikon lintutornilla. Valokuvaus on myös tärkeää, samoin kirjeenvaihto ja kirjallisuus. Kivi-, postimerkki- ja elokuvakokoelman kertyvät tasaista tahtia. 
–Tykkään myös musiikista ja laulan karaokea. 

Silti taiteet vievät voiton, kun Lilli miettii tulevaisuuden haavettaan.
–Haluaisin olla katutaiteilija. Pariisissa ja Teneriffalla ihailin katutaiteilijoita ja sain ajatuksen, että minäkin voisin tehdä niin. Kerran kokeilinkin sitä Vihdin Vuosisata markkinoilla. Osaan jo maalata mallin mukaisesti valokuvista ja taide- ja eläinkirjoista. 

Ehkä jo seuraavilla Vihdin seudun markkinoilla tapaat Lillin, katutaiteilijan. 

© 2012 Eteva Käyttöehdot