Mäntsälän ryhmäkodeissa harjoiteltiin tulipalon varalta

27.11.2014

Mäntsälän ryhmäkodeissa harjoiteltiin talosta poistumista palohälytyksen sattuessa. Harjoitukset ovat osa Paloturvallisuusviikkoa, johon Eteva osallistuu yhdessä Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen kanssa.

Jännitys tiivistyi hälytykseen

Karkkulantien, Kumpurinteen ja Koivurinteen ryhmäkodeissa harjoitusta oli odotettu jo pitkään ja jännitys oli sen mukainen. Poistumisharjoituksien aluksi kerrattiin yhdessä, mitä palohälytyksen tapahtuessa pitää tehdä ja mihin mennään turvaan.

Suuri ryhmä ihmisiä kokoontuneena olohuoneeseen keskustelemaan. Alkuopastus Karkkulantien ryhmäkodeilla.

Palohälytys hätyytti kaikki matkaan, vauhdilla kengät jalkaan, takit mukaan ja pihalle kokoontumispaikalle. Lopuksi ohjaaja laski, että kaikki ovat paikalla ja harjoitus oli ohi. Kokoontumispaikalla jaloista löytyi sisäkenkiä, aamutossuja ja kenkiä väärissä jaloissa, mutta pääasia oli nopea poistuminen. Ja sehän onnistui hienosti!

Sitten kokoonnuttiin vielä yhteen ja mietittiin mikä meni hyvin ja mitä pitää jatkossa tehdä toisin. Harjoitusta seuranneet Pelastuslaitoksen kouluttajat antoivat palautteen lisäksi pienet muistot jokaiselle harjoituksiin osallistuneelle.

Harjoitus oli tarpeellinen

Palohälytyksen kova ääni säikäytti monia, vaikka siihen oli varauduttu. Toisille säikähdys voi aiheuttaa epilepsiakohtauksen, toinen ei osaa poistua ulos, vaan pyrkii suojaan piiloon. Siksi harjoittelu on tärkeää. Tarkoituksena oli myös löytää kehitettäviä kohtia talojen pelastussuunnitelmista.

Leena poistui harjoituksessa ohjeen mukaisesti, mutta silti jännittävä tilanne ja kova ääni toi kyynelen silmään. ”Pelotti, kun palohälytyksestä tuli niin paha ääni,” Leena tuumi. Yhdessä sitten pohdittiin, että äänen pitää olla kova, jotta siihen herää vaikka kesken unien.

Koivurinteen ryhmäkodissa lähes kaikki asukkaat käyttävät rollaattoria liikkumisen apuna. Harjoituksessa huomattiin, että yksi ylimääräinen pyörätuoli ovella nopeuttaisi poistumista.

Kaksi naista kulkevat rollaattorin avulla, kolmas tulee perässä. Arja ja Vappu poistuivat rollaattoreilla, Soili selvisi ilmankin.

Arja ehti pihan kokoontumispaikalle ensimmäisenä ja hoputti sieltä kavereita pitämään kiirettä.
”Kavereita pitää auttaa ja tsempata menemään reippaasti ulos. Olisin ensin herättänyt kaikki, jos olisi ollut yö,” Arja totesi kokoontumispaikalla.

Turvallisuus huomioidaan Etevan arjessa myös kiinteistöjen hoidossa, jotta ryhmäkotien pihat ovat aina kunnossa. Harjoituspäivänäkin oli hyvin liukasta ja poistumisharjoitus olisi voinut olla vaarallinen, ellei pihojen hiekoitus olisi ollut kunnossa.

Iso ryhmä ihmisiä kokoontuneena keittiöön Harjoituksen jälkeen Koivukodin ja Kumpurinteen asukkaat kokoontuivat yhteiselle kahville.

 

Lue lisää Paloturvallisuusviikosta Etevassa.

 

Paloturvallisuusviikon logo

Kuvan linkki vie sinut Suomen pelastusalan keskusjärjestön (SPEK) sivulle, josta saat lisätietoja kampanjasta. Linkki avautuu uudessa ikkunassa. 

© 2012 Eteva Käyttöehdot