Turvallisuustaitoja Etevä-päivästä

24.5.2016

Etevan ihanat vapaaehtoiset järjestivät jo perinteeksi muodostuneen tapahtuman luonnon ja turvataitojen tiimoilta. Tämän vuoden tapahtuma nimettiin Etevä-päiväksi ja sitä vietettiin 21.-22.5.2016 Mäntsälän Hirvihaaran ampumaradan ympäristössä.

Hauska kurssi – vakava tavoite

Kurssilla oli mukana 14 Etevan asiakasta kouluttajinaan 7 Etevan vapaaehtoistoimijaa ja tukena 6 Etevan ohjaajaa.

Kurssin tarkoitus on olla katko arkeen ja mukavaa toimintaa luonnossa, mutta sillä on myös vakavampi tavoite opettaa poikkeustilanteissa selviytymistaitoja myös kehitysvammaisille henkilöille. Tätä päämäärää Etevassa on tavoiteltu jo vuosia tämän maanpuolustus-, turva- ja erätaitoihin erikoistuneen vapaaehtoisryhmän avulla. Suuri kiitos heille!

Elvytysnuken äärellä vanhempi mies, joka neuvoo kehitysvammaiselle miehelle paineluelvytystä. Muu ryhmä katselee ja kuuntelee ympärillä. Ollaan metsässä, hakkuuaukealla, aurinko paistaa ja on lämmintä.  – On tärkeää muistaa huutaa ensin apua, jotta muut lähellä olevat ihmiset voivat tulla auttamaan. Sitten aloitetaan elvytys, Jatu neuvoi ensiapurastilla ja näytti, mihin kädet paineluelvytyksessä pitää laittaa. Ja sitten jokainen vuorollaan sai harjoitella. 


Koulutusrasteja koko päivälle

Kurssi alkoi lauantaiaamuna, jolloin ohjelmassa oli erämuonituksen järjestämisen lisäksi erilaisia koulutusrasteja. Paloturvallisuusrastilla harjoiteltiin nuotion tekemistä ja tulen käsittelyä sekä sammutuspeitteen käyttöä. Ensiapurastilla opeteltiin avun hälyttämistä, haavan sitomista ja elvytystä. 

Lounaalla oli aikaa hetki hengähtää ja nauttia muonitusryhmän työn tuloksista. Ruoka maittoikin kaikille hyvin, toimiminen raikkaassa ulkoilmassa tuo nälän. 

Muonitusryhmän naiset muonateltalla tekemässä valmisteluja lounaalle. Kaikilla on maastopuvut ja iloiset ilmeet.  – Ritva (vas.) on konkari erämuonituksen järjestäjänä ja muonitusryhmä toimi hienosti hänen johdollaan. Lounaaksi on tulossa hernekeittoa ja ruisleipää. Leena pilkkoi raakaa sipulia hernekeiton terästeeksi.

Iltapäivän rasteilla harjoiteltiin hätämajoitteen tekoa repussa olevista varusteista ja kevytpeitteestä sekä tutustuttiin havulaavuun. Tiedätkö mitkä ovat paarit tai purilaat? Koulutusrastilla niitäkin opittiin tekemään. Lopuksi tutustuttiin vielä järkevään pukeutumiseen ja varusteisiin.

Iltapäiväkahvin jälkeen muonitusryhmällä oli jo kiire valmistelemaan päivällistä. Sillä välin muut kurssilaiset keräsivät varusteet ja patikoivat metsästä parin kilometrin matkan ampumaradalle.

Sisukkaat kurssilaiset jaksoivat vielä pystyttää puolijoukkueteltat, tehdä polttopuita yöpymistä varten ja opiskella teltassa majoittumisen turvallisuusasiat. Iltapalan jälkeen alkoi jo yhtä jos toistakin unettamaan, eikä hiljaisuutta klo 22 alkaen tarvinnut erikseen vaatia. 


Kiitos ja kumarrus

Sunnuntaiaamuna oli aikainen herätys, aamupalan teko, leirin purkaminen ja päättäjäistilaisuus. Päättäjäistilaisuudessa huomioitiin paitsi uusia taitoja oppineet leiriläiset, myös vuosia turvakurssien kouluttajina toimineet vapaaehtoistoimijat.

Erityiskiitoksen ansaitsee leirien puuhamiehenä alusta lähtien toiminut Jorma Ratia, joka nyt jättää toiminnan. Saa nähdä malttaako, vai saammeko nauttia hänen puurtamisestaan myös ensi vuonna. 

Miehiä maastopuvussa metsässä, nuotion äärellä. – Mistä tietää, että vesi kiehuu suljetussa pakissa? Kokeillaan puukon terällä pakin reunaa, niin kiehumisen kuplat tuntuvat käteen, opasti Jorma leiriläisiä.

Kiitoksen ansaitsevat myös 

  • Mäntsälän K-citymarketin kauppiaat Niklas ja Jenni Carlstedt leirin ruokatavaroista
  • Weckman Komppanian Karille leirillä käytetyistä astioista ja aterimista
  • Maanpuolustuskoulutusyhdistys MPK Uudenmaan koulutus- ja tukiyksikkö, Harri Kaijansinkko ja Jyrki Lahti, teltat ym. leirin varusteet
  • Mäntsälän Seudun Kehitysvammaisten Tuki ry, leiriläisten maastovarusteet


Haluatko mukaan vapaaehtoistoimintaan?

Jos haluat mukaan Etevan vapaaehtoistoimintaan, ota yhteyttä vapaaehtoistoiminnan koordinaattori Tiina Roikoseen, tiina.roikonen(at)eteva.fi tai puh. 040 304 7300.

Vapaaehtoistoiminta tässä ryhmässä on maanpuolustukseen, maasto- ja turvataitoihin liittyvää, mutta sinun vapaaehtoistoimintasi voi olla jotain ihan muuta.

Lue lisää Etevan vapaaehtoistoiminnasta.

© 2012 Eteva Käyttöehdot