Työmiehen 80-vuotispäivät

11.11.2016

Viime viikolla Lohjan Saukkolassa juhlittiin Sten Öhmanin 80-vuotispäiviä. Sten asuu Etevan ryhmäkoti Ettanissa ja käy päiväaikaisessa toiminnassa Saukkolan toimintakeskuksessa.

 Sten istuu nojatuolissaan olohuoneessa, vieressään onnittelukortteja ja -kukkia. 

Stenille oli järjestetty isot juhlat toimintakeskukselle. Omaisia hänellä ei enää ole, mutta kuutisenkymmentä Stenin ystävää ryhmäkodeista, ja päiväaikaisesta toiminnasta sekä perhehoidosta oli paikalla häntä juhlimassa.Ohjelmassa oli musiikkia, puheita ja asiaan kuuluvat hyvät tarjoilut.

Miia Holi lauloi onnittelulaulun, Stenin lempikappale Satulinna laulettiin yhteen ääneen koko porukalla. 

Pitkän iän salaisuuksia Stenillä ei ole. ”Mitään salaisuuksia minulla ei ole, mutta huumorilla pitää mennä koko ajan”, hän vastasi uteluun. 

Kati onnittelemassa Steniä toimintakeskuksen juhlassa.Sten oli kutsunut myös Etevan toimitusjohtajan juhliinsa. Katrina onnittelemassa Steniä.

 

Hevosmies

Sten on koko ikänsä ollut kova tekemään töitä. Nuorena miehenä tehdyt raskaat metsä- ja maatilatyöt ovat jättäneet häneen jälkensä. Rankoissa hommissa varpaat paleltuivat ja ne piti amputoida. Sieltä on perua hänen suhtautuminen työhön ja siellä syttyi myös koko iän mittainen rakkaus hevosiin.

Sten osaa ratsastaa, ohjastaa kärryjä ja hoitaa hevosia. Onneksi hän pääsee vielä nykyisinkin aina silloin tällöin ratsastamaan ja puuhaamaan hevosten kanssa, se tuo hänelle paljon iloa. 

Sten ohjastamassa hevosta.Stenin huoneen ovessa on kuva Stenistä hevosen ohjaksissa.

Sten hevosen selässäSten  ratsastamassa Lehtimäen opiston leirillä. 

 

Teräsmies

Sten on korkeasta iästään huolimatta edelleen hyvässä kunnossa. Työ on hänelle erittäin tärkeää ja päiväaikaiseen toimintaan on päästävä edelleen. Nyt hän on sentään vähän suostunut hellittämään tahtia ja tekee alihankintahommia vain maanantaisin. Tiistaisin on draamaryhmä, keskiviikkoisin reissu Pusulan Myllykallioon, torstaisin senioriryhmä. 

Alihankintatyöt ovat Stenille kaikkein mieluisimpia, eikä hän oikein malttaisi edes taukoja pitää. ”Ei ne siellä toimintakeskuksella tule toimeen ilman minua”, Sten sanoo pilke silmäkulmassa. 

Sten toimintakeskuksella. Oranssilla seinällä roikkumassa paljon askarteluja.Sten toimintakeskuksella.

Perjantaisin Sten pitää oman huoneen siivouspäivän ryhmäkodilla, ja viikonloppuna hän huilaa. ”Stenin huone on aina niin siistissä kunnossa, että vieraita voi tulla milloin vain”, Stenin omaohjaaja Päivi Vepsäläinen hymyilee. Ruoanlaittoon ja kotitöihinkin hän osallistuu mielellään, vaikka kuisaakin Päiviä, että “naisten hommia ne on”.

Retkistä Sten pitää myös, ja seuraavaksi hän onkin Päivi-ohjaajan kanssa lähdössä kylpylään hemmotteluhoitoihin. “Sitten syödään hyvin ja illalla mennään tansseihin”, oli selvä suunnitelma kylpyläreissuun. 

Aikookos Sten jäädä eläkkeelle? “Huh, huh, ei onnistu. Ei ne työkeskukselta minua pois laita, en malta jäädä”, Sten kuittaa moisen hullun ehdotuksen. 

Valokuvakehyksissä mustavalkoinen kuva Stenistä lomalla, aurinkolasit silmillä ja huivi päässä. Huumoria piisaa! Sten lomalla. 

© 2012 Eteva Käyttöehdot