Lillin joulu

19.12.2014
Kirjoittaja:

Lilli on kerännyt tietoa joulun perinteistä ja piirtänyt kuvan joulusta.

Tämän myötä Taiteen vuoksi -blogi vetäytyy joulurauhaan. Palaamme taiteen pariin jälleen tammikuussa.

Piirroksessa joulupukki ja iso reki täynnä lahjapaketteja.


Joulukuusi

Puita ja oksia on käytetty usein monissa kulttuureissa koristeena ja onnea tuomassa. Ensimmäiset Tiedot historiassa joulukuusesta ovat 1500-luvulta Elsassista Strassburgin hiippakunnasta. Saksassa joulukuusi tuli 1600-luvulla.
Joulukuusen keksijäksi nimettiin Martti Luther jonka kerrottiin Liikuttuneen Jouluisen tähtitaivaan alla kuusimetsässä kotimatkalla Wittenbergiin.
Pohjoismaihin joulukuusi saapui 1700-luvulla Aluksi Ylhäisö perheisiin. Kuusi levisi Lännestä Etelästä kaikkialle Suomeen. Kouluihin koteihin, kirkkoihin ja Kaupunkien toreille.

Joulupukki

Valkopartainen ja punaisessa asussa oleva Joulupukki on aika uusi Joulun perinne. Nimi viittaa myös Eläimeen. Mutta historiassa tuo sarvipäinen otus ei tuonut lahjoja vaan halusi taloista kestitystä eli ruokaa ja lahjoja.
Suomalaisella joulupukilla oli ennen sarvet ja vaatteina nurin käännetty lammasturkki. Amerikasta tuli 1950-luvulla nykyisen Joulupukin ominaisuudet: kiltti ja vanha mies jolla on punavalkoinen asu.
Joulupukki asuu suomalaisen perinteen mukaan Korvatunturilla vaikka Rovaniemen lisäksi monet uskovat sen asuvan myös Norjassa Ruotsissa ja pohjoisnavalla.

Joululaulut

Joululaulut ovat Yhtä vanhoja kuin joulu itse. Vanhin laulu lienee Kuului laulu enkelten (Gloria in excelsis Deo) vuonna 129.
Tunnetuin jouluvirsi on Enkeli taivaan. On Martti Lutherin 1530 luvulla tekemä. On myös suosittu Jouluyö Juhlayö joka syntyi jouluaattona vuonna 1818 Itävallassa.
1900-luvulla tunnetut säveltäjät tekivät joululauluja ahkerasti. Sotien jälkeen joulumusiikin kirjo Laajeni uusiin musiikkilajeihin. Vanhojen klassikkolaulujen suosio on uusista tulokkaista huolimatta säilynyt.

Avainsanat:
© 2012 Eteva Käyttöehdot