Elisa ja Juhani

Elisa ja Juhani ovat naapurukset Porvoosta. He molemmat asuvat Etevan kaksioissa ja elävät juuri omannäköistään elämää. Arkeensa tarvitsemansa tuen he saavat viereisestä ryhmäkodista.

Juhani ja Elisa ovat molemmat nuoria porvoolaisia. He kertovat, että heillä on monta muutakin yhteistä asiaa vuosien varrelta – molemmat ovat käyneet saman ammattioppilaitoksen suurkeittiölinjan Mäntsälässä. Ja nyt he ovat naapuruksia Porvoossa, missä heillä molemmilla on kaksio Galgbackantiellä. He molemmat saavat tarvitessaan Etevasta arkeensa tukea.
 
Juhani on 36-vuotias ja asunut omassa asunnossaan jo 9 vuotta. ”Minä olin ensimmäinen tänne muuttanut. Sain valita minkä asunnon haluan. Valitsin tämän, koska tämä on niin valoisa ja avara”, Juhani kertoo. ”Minulla kävi hyvä tuuri, sillä sain tämän asunnon aika nopeasti. Asuin tätä ennen hetken ryhmäkodissa ja sitten parissa asunnossa yksin. Niissä minulla oli kuitenkin vähän turvaton olo, mutta tämä nykyinen on hyvin rauhallinen ja turvallinen paikka. Täällä on kaikki hyvin.”
 
Elisa on kolmekymppinen nuori nainen. Hän asuu Juhanin yläkerrassa avomiehensä ja kissansa kanssa. ”Asuin ennen ryhmäkodissa, mutta halusin enemmän omaa rauhaa. Halusin asua yksin. Nyt on kuitenkin mukavaa, kun on kumppani. Joskus on pientä kinaa, mutta ne sovitaan puhumalla”, Elisa pohtii.
 
Elisa ja Juhani käyvät työssä Etevan Porvoon toimintakeskuksessa. ”Teen alihankintatöitä, mutta enimmäkseen kuitenkin keittiöhommia. Olin aiemmin kolme vuotta erään yrityksen keittiöllä töissä, mutta lopulta terveys petti”, Juhani muistelee. ”Keittiöhommista tykkään kaikkein eniten ja erityisesti leipomisesta. Siihenhän minulla on koulutuskin,” Juhani huomauttaa.
 
Elisa tekee toimintakeskuksella erilaisia tekstiilitöitä. ”Pidän niistä, koska ne ovat niin vaihtelevia. Kudon, virkkaan, huovutan ja vaikka mitä. Tykkäisin myös kovasti työskennellä pienten lasten kanssa. Olen ollut aiemmin työssä avustajana esimerkiksi päiväkodissa ja tarhassa. Olisi kiva taas saada sellainen homma,” Elisa miettii.
 
Vapaa-ajallaan Juhani käy mielellään ulkona syömässä tai vaikkapa uimassa. ”Toisen naapurin kanssa käytiin juuri Flamingossa kylpylässä. Mahtava mesta”, Juhani vinkkaa. Elisa puolestaan käy puolisonsa kanssa äitiään ja mummoaan tapaamassa. Juhani ja Elisa ovat sitä mieltä, että vanhemmat olivat tyytyväisiä siitä, että lapset saivat omat asunnot. He arvelevat, että vanhempia varmaan helpotti huomata, että lapsensa pärjäävät hyvin asuessaan itsenäisesti tukiasunnossa. ”Vaikka ainahan kai vanhemmat ovat vähän huolissaan lapsistaan. Sehän on niiden hommaa, oli lapset minkä ikäisiä hyvänsä,” Juhani vitsailee.
 
Tulevaisuudelta Elisa ja Juhani toivovat melkein yhdestä suusta samaa kuin suurin osa muistakin suomalaisista ”Hyvää terveyttä ja lottovoittoa!” Juhani selittää, että ”Nyt on niin hyvä elämä, ettei oikein mitään lisää osaa toivoa. No tyttöystävä olisi ehkä hyvä!”

Elisa ja Juhani Porvoosta

© 2012 Eteva Käyttöehdot