Siskolle löytyi oma tahto

Ryhmäkodissa Päivi on saanut lisää rohkeutta, oppinut uusia taitoja ja hänelle on löytynyt oma tahto.

Omaisena olen erittäin tyytyväinen Etevan Orimattilan asumispalvelujen toimintaan. 
 
Siskolleni Päiville annetaan vastuuta juuri sen verran kuin hän pystyy sitä kantamaan ja tarvittaessa kriisiin reagoidaan. Päivi soittaa usein, kuinka kahvinkeitto ja tiskikoneen täyttö on onnistunut. Nykyisin hän uskaltaa myös mennä yksin Orimattilan keskustaan, mistä hän on erityisen ylpeä.
 
Vaikeuksiakin on ollut. Ryhmäkodissa tapahtuneiden asukasmuutosten seurauksena Päivi itki paljon ja hänen psyykkinen kuntonsa heikkeni. Tilanne otettiin esille ja asian käsittely sujui omaisten näkökulmasta hienosti. Nähtiin, että ainoa ratkaisu on se, että tuetaan Päiviä kasvamaan ongelman yli. Ryhmäkodin ammattilaisten näkemys osoittautui tässäkin suhteessa oikeaksi.
 
Omaiset tuntevat parhaiten, jos tapahtuu edistymistä tai mennään taaksepäin. Näinä siskoni ryhmäkodissa asumina vuosina huomaan, että hän on edistynyt todella paljon. 
 
Päivillä on aina ollut hyvin alhainen stressikynnys tai sitä ei ole ollut ollenkaan. Nykyään hän pystyy itsenäisesti ratkomaan ristiriitoja tukeutumatta omaisiin. Hän kertoo puhelimessa, että suuttui, mutta pyysi anteeksi ja nyt asiat on kunnossa. Näen, että tämä oman tahdon löytyminen on merkki psyykkisestä vahvistumisesta. Toisinaan Päivi neuvoo minua, miten hän on löytänyt erinomaisia keinoja siihen, miten hän ”lyö luun kurkkuun” isällensä, hänen yrittäessä puuttua omiin asioihin.
 
Omaisena voin todeta, että elämä ryhmäkodissa on tehnyt Päivistä ”normaalin”, vaikka hän päivittäistä tukea tarvitseekin. Nykyään surun, tuskan ja ilon aiheet löytyvät arkipäivästä – aivan kuten meillä ”tavallisillakin”.

Jari, Orimattila

© 2012 Eteva Käyttöehdot