Puhevammaisten viikko – kokeilussa Sointu-laite
7.10.2021

Kuva Sointu-laitteesta, joka on puupintainen,  amerikkalaisen jalkapallon muotoinen ja siinä on pyöreä kolo päällä.
Keväällä 2021 meille Järvenpään päiväaikaiseen toimintaan tarjoutui mahdollisuus kokeilla Sointu-vuorovaikutuslaitetta. Sointu tuli meille toukokuun ajaksi Kehitysvammaliiton Tikoteekilta. Kokeilun tarkoitus oli kerätä käyttökokemuksia laitteesta ja tarkastella sen tarjoamia mahdollisuuksia erityisesti aisti- ja monivammaisten asiakkaiden vuorovaikutuksen edistämisessä. 
 

Sointu luo uusia yhteyksiä 

Sointu on vuorovaikutuksellinen laite, jolla kosketus voidaan muuntaa ääneksi käyttäjien välillä. Sitä voidaan hyödyntää kaikkien kanssa, mutta erityisesti sen käyttöarvo nousee sellaisten henkilöiden kohdalla, jotka tarvitsevat enemmän tukea kommunikointiinsa ja vuorovaikutukseen toisten kanssa. Se on luotu mahdollistamaan ihmisten välisiä kohtaamisia. 
 
Soinnussa on valittavana useita erilaisia ääniä yhteisiin hetkiin ja sitä voidaan hyödyntää käyttötarkoituksesta riippuen rentoutumiseen tai aktivointiin. Vaihtoehtoina löytyy muun muassa luonnon ääniä ja erilaisia instrumentteja.
 
Sointu toimii siten, että molemmat käyttäjät asettavat kätensä laitteen päälle. Tässä voi tarvittaessa olla lisäksi vielä avustava henkilö mukana, mikäli asiakas tarvitsee apua käden asettamisessa. Tämän jälkeen Sointu muodostaa erilaisia ääniä erilaisia kosketustapoja hyödyntäen. Kosketus tapahtuu paljaalle iholle ja mukaan kosketuspiiriin voi ketjuttaa useammankin ihmisen.
 
Meillä Järvenpään päiväaikaisessa toiminnassa Sointua ehdittiin kokeilla useiden eri asiakasryhmien kanssa, ja käyttökokemukset olivat erittäin innostavia. Erityisesti pidettiin siitä, että myös aistimonivammaisille löytyi jotain uutta ja hieman digitalisaatioon liittyvää. Soinnun lisäarvo on nimenomaan vuorovaikutuksessa käyttäjien välillä. Sointu toi uutta jo aiemmin arjessa mukana olleisiin HYP-hetkiin. (Huomioivan yhdessäolon malli HYP on tapa olla vuorovaikutuksessa paljon tukea tarvitsevien ihmisten kanssa.)
 

Katso video Sointu-hetkestämme

Kesäkuun alussa Kehitysvammaliitosta saapui kuvaaja paikalle, ja teimme yhdestä vuorovaikutustilanteesta videon. Pääset katsomaan sen YouTubessa tästä linkistä: Kerron kosketuksella – Sointu-laite virittää vuorovaikutukseen
 
Video liittyy Kehitysvammaliiton Tietotekniikka- ja kommunikaatiokeskus Tikoteekin koordinoimaan Puhevammaisten viikkoon, jonka teemana tänä vuonna on ”Minä kerron”. Puhevammaisten viikkoa vietetään tänä vuonna 4.–10.10.2021.
 
 
Lue lisää (englanniksi) Sointu-laitteesta sen kotisivulta.
 

Arkisto