Lumitöitä ja koronamietteitä Hakalasta
25.2.2021

Kaksi ihmistä istuu talvivaatteissa laavulla koira välissään.

Lunta riittää, tänä talvena ei lumityöt kesken lopu. Asukkaat tekevät lumitöitä ja traktori on päässyt kans oman osansa tekemään. Hiekotushommiakin on riittänyt, traktorilla sekin käy näppärästi. Kun lunta on enemmän, ni lumiset puut ovat todella kauniita ja tuovat iloa tähän talviseen maisemaan.

Traktori auraa lunta pitkän tien päässä.

Lumi ei haittaa niitä eläimiä, jotka ovat talvellakin ulkona esim. alpakat ja lampaat, ainoastaan puput ja kanat ovat talvellakin sisällä. Eläimille on laitettu talvisuojat sisälle, jos on paukkupakkasia.

Mies syöttää kolmea lammasta heinällä lumisessa aitauksessa.

Seuraavaksi ruvetaan jo pikkuhiljaa valmistelemaan pääsiäisen askarteluja, vaikka kyl siihenki on viel aikaa, mut pikkuhiljaa. Ystävänpäiväksi innokkaat tekivät sydämiä ja koiran kanssa käytiin laavulla.

Ikkunassa roikkuu pieniä sydänkoristeita, joiden takana näkyy talvinen pihapiiri.

Vuosi sitten maaliskuussa noin suunnilleen tuli minulle tietoon, että koronavirus on alkanut jylläämään. Ei päässyt kylille kauppaan, ei kotilomille, kaikki Me Itse -ryhmän ja asiakasraadin kokoukset peruttiin tämän takia. Minua ahdisti suunnattomasti. Oli sellasetki rajoitukset ku ihmisläheisyys, ei saanut koskea muihin ihmisiin. Ainoastaan koronatervehdys, ja käsihygieniasta pidettiin huolta. Onneksi sentään töissä pystyi käymään. Toisten asukkaitten asunnoille sisään ei saanut mennä, mutta terasseilla sai olla pari asukasta kerrallaan. Maskit olivat ohjaajilla.

Saunaan ei pääse ainakaan isolla porukalla. Oli voimassa take away -ruokailu eli kävimme hakemassa ruuan päätalolta ja mentiin asunnoille, tämä siis rivarilaisille.

Kesällä alkoi sitte  rajoitukset olemaan sitä luokkaa, että pääsi kulkemaan kylillä, kotona vanhempia moikkaamassa ja kokoustamassa kerran pari kuussa Mäntsälässä ja millon missäkin. Itse olen käyttänyt maskia, kun liikun kylillä. Sitten syksyllä alkoi rajoitukset jälleen kiristyä. Joulu tuli ja meni, siinä jo pohdittiin, että pääsenkö ollenkaan kotilomille ja onneksi pääsin. Mutta sitten kuin varkain ulkomailla alettiin kehittämään koronarokotuksia ja ensimmäiset rokotukset olemme jo saaneet. Ett toivottavasti olisi valoa tunnelin päässä näkyvissä.

Pulkka nojallaan oven vieressä lumikinosta vasten.

Terveiset Hakalasta kirjoitti blogisti Arto.

Arkisto