Pipsan pitkät projektit
21.6.2021

Nuori nainen seisoo seinälle askarreltujen aurinkokunnan planeettojen edessä.
Pipsa on nuori aikuinen Lahden kehitysvammapsykiatrian yksiköstä. Hän on ahkeroinut toimintaterapeutin kanssa 2 isoa projektia toivomistaan aiheista. 
 

Aurinkokuntamme planeetat koristavat seinää

Ensimmäinen projekti koski planeettoja ja kesti 4 kuukautta. Pipsalla on itsellään monta avaruuskirjaa, joita käytettiin projektissa lähdemateriaalina.
–Teimme Pipsan huoneen seinälle kaikki aurinkokuntamme planeetat ja Pipsa maalasi planeetat vesiväreillä, kertoo toimintaterapeutti Hanna Keränen. Jokaiseen planeettaan kirjoitimme pienen tietolaatikon, jossa on planeetasta tärkeitä tietoja. Pipsan mielestä koko aurinkokunta projekti oli mukavaa puuhaa.
 

Ihmisen kokoinen keho-projekti

Aurinkokunnan salat selvitettyään Pipsa toivoi uutta projektia toisesta häntä kiinnostavasta aiheesta, mitä ihmiskehon sisällä on; luista ja lihaksista. Keho-projekti kesti peräti 9 kuukautta, ja sen aikana valmistui seinälle Pipsan kokoinen kuva. 
 
–Piirsimme Pipsan oman kehon ääriviivat isolle paperille. Siihen lisättiin piirtäen kartongista tehdyt lihakset ja luut, niin että kehon toisella puolella oli lihakset ja toisella luut. Niiden piirtäminen oli kyllä vaikeaa, Pipsa muistelee projektin kulkua.
 
Tässäkin projektissa hyvänä apuna oli Pipsan oma kehosta kertova kirja. Myös toimintaterapeutin netistä tulostamista kuvista oli apua. 
 
–Keho-projekti oli Pipsasta pitkä, mutta hän on hyvällä fiiliksellä jaksanut innostua tekemään projektia koko tämän ajan. Keho-projektin aikana Pipsa on alkanut kiinnostua omasta kehostaan lisää, lukenut omaa kehokirjaansa ja etsinyt tietoa netistä sekä kirjoittanut asioita ylös itselleen omaan kehovihkoonsa, jonka hän hankki tätä varten, Hanna kertoo.
 
Nuori nainen seisoo seinälle askarrellun keho-kuvan vierellä.
Nyt ”Oma keho” on kiinnitetty Pipsan huoneen seinälle planeettojen lisäksi. Molemmat projektit muuttavat Pipsan mukana, sitten kun hän lähtee Lahden yksiköstä. Hän haluaa laittaa ne myös uuden kotinsa seinälle. 
 

Mielekkäällä tekemisellä voidaan vaikuttaa mielialaan

Toimintaterapeutin näkökulmasta Pipsan tapaamisilla on ollut hyvä vaikutus. Toimintaterapian tarkoituksena on ollut mielekkään tekemisen löytyminen arkeen, ja sillä puolestaan on mielialaa kohottava vaikutus. 
 
Toiminnan aiheet tulevat asiakkaalta. Itseä kiinnostava tekeminen on asiakkaille tärkeää. Mielialan ollessa alhainen, henkilö voi itse valita mielekästä tekemistä, joita on esimerkiksi mietitty asiakkaan kanssa yhdessä ja näin saada mielialansa kohoamaan. Ja näin asiakas oppii löytämään itselleen toimivia keinoja parantaa omaa oloaan.
 
Pipsa itsekin huomasi, että kun hän tapaamisilla keskittyi projektien tekemiseen, niin tapaamisen jälkeen mieltä painavat asiat olivat hetkeksi unohtuneet, ja hän oli paremmalla tuulella. 
 
–Tosi hieno juttu on, että Pipsa on alkanut itse etsiä tietoa netistä, lukea kirjaa ja kerätä asioita vihkoon, Hanna vielä kehuu. 
 
 
 
 
 

Arkisto