Kahvila-Galleria Keltaisen Apinan tarina
19.10.2022

Kahvila-Galleria Keltaisen Apinan opaskyltti.

Porvoon Kahvila-Galleria Keltaisen Apinan syntytarinan kertoo kahvilan työntekijä Elina Toivonen.

– Keltaisen Apinan ajatus lähti viime vuoden keväällä. Olin avotöissä Titin kahvilassa, joka jouduttiin koronan takia sulkemaan lopullisesti. Se oli kova paikka mulle, kun olin vielä Porvoon toimintakeskuksen päätalon tiloissa.
Siellä tuli minulle idea oman kahvilan perustamisesta, ehdotin sitä ohjaajille, ja tuli tieto, että saataisiin työvalmennusryhmälle ihan omat tilat tien toiselta puolelta. Siitä avautui meille tilaisuus ja ajatus, jos nyt sinne uusiin tiloihin olisi mahdollisuus avata oma kahvila.

Kun oltiin muutettu omiin tiloihin, tein jonkin aikaa välipaloja työvalmennusryhmän porukoille. Se oli tosi kivaa, mutta sitten tuli kielto, etten saanut enää tehdä välipaloja. Se otti kyllä koville, kun tykkäsin paljon tehdä ja suunnitella niitä. Sen jälkeen ruvettiin ohjaajien kanssa kysymään lupia oman kahvilan perustamista varten.

 

Unelmien täyttymys

– Tuli ekana huono uutinen, ettei saataisi pitää mitään kahvilaa yhdeltä taholta, mutta toiselta taholta tulikin tosi hyvä uutinen, että saadaankin perustaa oma kahvila. Kutsuttiin paikalle myös kaupungin terveydensuojelusta terveystarkastaja, jonka kanssa juteltiin, mitä kahvilan perustamiseen tarvitaan ja lupa-asioista. Hän antoi luvan perustaa pienimuotoista kahvilaa. 

Se vasta oli unelmien täyttymys. Oma pieni kahvila, todella upea juttu. Oli ihanaa päästä vihdoinkin suunnittelemaan ja toteuttamaan minkälainen kahvila ja minkä niminen se voisi olla.

 

Galleria yhteistyönä

– Sitten kävi vielä sellainen asia, että kun meidän kanssa ollut pienryhmä antoi meille heidän tilansa, niin mietittiin, että mitä sille tilalle olisi käyttöä. Mitä jos perustaisi kahvilan lisäksi myös gallerian.

Mietin kahvilalle ja gallerialle nimeä. Nimiehdotuksia tuli monia, mä heitin ihan vitsinä, että miten olisi Keltainen Apina. Ohjaajat ja työkaverit tykästyivät siihen nimeen. Se mistä mulle tuli idea Keltaisesta Apinasta on se, että mulla on itselläni pehmolelu apina, joka sattuu olemaan juuri keltainen apina. Se on kahvilan maskotti, jota kuljetan mukanani tiistaista perjantaihin kun kahvila on auki. Myös siksi keltainen apina kulkee mukanani töissä, jos joku kysyy miten nimi on peräisin, niin helppo näyttää ja kertoa, että tästä pehmoapinasta nimi on alun perin tullut. Näin syntyi Kahvila-Galleria Keltainen Apina.

Otettiin yhteyttä taiteilija Nelli Nioon, joka toimii Ateljee Eivorin taideohjaajana ja pitää erityisryhmille taidekursseja. Nelli suostui ja innostui tähän gallerian ideaan. Että näin meistä ja Nellistä tuli kumppaneita. Nelli hoitaa gallerian asioita, esim. valitsee taulut jotka ovat Ateljee Eivorin taiteilijoiden maalaamia, tauluja voi ostaa, maksut hoitaa Nelli plus muuta galleriaan liittyvät asiat.

Minä ja ohjaajat hoidetaan kahvilan puoli, esim. mitä tarjotaan, leivotaan, kassa ja muut kahvilaan liittyvät asiat. Minä toimin pääsääntöisesti kahvilassa ja apurit vaihtuvat viikottain.

 

Meistä mediassa

– Minä olen myös suunnitellut logon, joka on mainoksissa, kylteissä ja myytävissä tuotteissa ym.

Meistä on tehty juttua Uusimaahan, Itäväylään, Etevan sivuille ja YouTubessa on meistä tehty video, jossa esittelen kahvila-gallerian. Sen teki Etevan Samuli Soininen joka tekee videoita ja juttuja nettiin. Oli tosi kivaa tehdä tuota videota. Tässä linkki siihen. 

Rivi ihmisiä onnittelumalja käsissä.
KUVA: Meillä oli Kahvila-Galleria Keltaisen Apinan avajaiset 25.5.2022 jossa oli puheita, kukituksia ja nostettiin maljoja. Siellä kävi paljon porukkaa ja löytyi sieltä myös Uusimaa-lehden toimittaja, joka oli tekemässä juttua meistä.

 

Tarjolla omia tuotteita 

– Me pyrimme leipomaan itse leivonnaiset joita myymme kahvilassa, joskus tulee niitä hetkiä, jolloin joutuu turvautumaan kaupan paistovalmiisiin leivonnaisiin.

Kakkuja kupujen alla myyntitiskillä.

KUVA: Meidän tarjottavat näyttävät ja maistuvat hyvältä!

Meiltä voi ostaa käsitöitä jotka ovat meidän tekemiä. Löytyy myös savitöitä, jotka tulevat Etevan Loviisan toimintakeskuksesta.

 

Käteistä mukaan kahville

– Me olemme avoinna tiistaista perjantaihin klo 10–13.

Huom. Meillä käy vain käteinen.

Löydät meidät osoitteesta Teollisuustie 21, 06150 Porvoo, missä näkyy Kahvila-Galleria Keltainen Apina-kyltti.

Henkilö tekemässä viidakkoaiheista seinämaalausta.

KUVA: Seinämaalausta tekemässä. 

Tämä on persoonallinen lämminhenkinen kahvila, jossa voi nauttia kahvia ja leivonnaisia viihtyisässä pihapiirissä ja myös sisätiloissa, jossa on mun ja muutaman työkaverin maalaama hieno viidakko-seinämaalaus, jota tehtiin kaksi päivää taideohjaaja Nelli Nion kanssa. Se oli tosi kivaa. Ensiksi kysyttiin lupa meidän vuokraisännältä, jonka tiloissa ollaan. Tila kuuluu naapurimme Brunbergin tiloihin.

 

Kahvila antaa paljon mahdollisuuksia

 

– Tämä Kahvila-Galleria Keltainen Apina on minulle erittäin tärkeä juttu. Se on just sellainen työ mitä mä haluan tehdä, jossa pääsen näyttämään taitoni ja osaamiseni, opin uusia asioita, näen uusia ihmisiä, voin leipoa ja suunnitella miten kahvila-galleriaa sisustaa.

Voin näyttää millainen ihminen olen ja tuoda esille kaikille ihmisille, minkälaisia me erityisihmiset olemme ja poistaa ikävät ennakkoluulot pois ja päästä samanarvoiseksi muiden ihmisten kanssa. Saada sama arvo kuin muilla tavallisilla ihmisillä, ja että ihmiset ei syrji meitä erityisihmisiä, joilla on joku sairaus tai kehityshäiriö. Että näkevät meidät ihan ihmisinä eikä kummajaisina. Tämä on hyvä tapa tulla tutustumaan meidän elämään. Toivon että tämä juttu saisi ihmiset tulemaan käymään meidän Kahvila-Galleria Keltaisessa Apinassa, jottei meidän suuri unelma loppuisi.

PorvooPt-KeltainenApina-ElinaToivonen.jpg

KUVA: Elina Toivonen kahvilan seinämaalauksen edessä.

 

Elina Toivonen

Arkisto