Esittelyssä etevalainen - Pia Keravalta
23.8.2022

Iloiset ilmeet. Etualalla nainen koronamaskissa, hänen lähellään naisasiakas ilman maskia.

Oletko joskus miettinyt, keitä me etevalaiset oikein olemme? Millaisia tyyppejä meillä on töissä? Annetaanpa yhden meikäläisen, Pian Keravan Virrenkulmasta kertoa omasta historiastaan.

Pia-ohjaaja Keravalta

Moikka. Mä oon Virrrenkulman Pia. Oon työskennellyt täällä alusta saakka, eli vuodesta 2010. Pääsääntöisesti työskentelen autismiryhmässä, mutta yhtälailla hommat hoituu tuolla meidän hoidollisemmallakin puolella. Hyvän perehdytyksen kera tietenkin!

Olen ammatiltani lähihoitaja. Tämän vuoden keväällä valmistuin myös työvalmentajaksi, kun sain pakettiin kuntoutus, tuki ja ohjauspalvelujen erikoisammattitutkinnon.

Jottei elämä kävisi tylsäksi, niin aloitin Diakissa sosionomiopinnot 01/22. Olen vuosia haaveillut sosionomin tutkinnosta. Uskon, että Eteva osaa hyödyntää myös tämän uuden ammattini tulevaisuudessa.

Eteva on suhtautunut aina hyvin koulutusmyönteisesti joustavalla työvuorosuunnittelulla. Opiskelen työnohella monimuotona.

Mutta palataanpas nyt ihan alkuun. Ihan sinne vuoteen 2010.
Kuvissa esiintyvät kaverit ovat kulkeneet mun kanssa yhdessä tätä hienoa matkaa Virrenkulmassa.

Etualalla naisohjaaja koronamaskissa. Taustalla kehitysvammaisten asiakkaiden ryhmä.

Lähäriksi opiskellessani suuntauduin lapsiin ja nuoriin. Vammaispuolelle suuntautuminen ei olisi tullut kuuloonkaan! En edes viitsi luetella niitä kaikkia ennakkokäsityksiä, joita minulla oli vammaisalan työstä. Sen kerron kuitenkin, että viimevuonna, kun pääsin kertomaan työstäni lähihoitajaopiskelijoille, niin heidän ajatusmaailmansa alastamme kuulosti hyvin tutulta. Kerronpa senkin, että esitelmöintini jälkeen juttelin opiskelijoiden kanssa ja sain monta innostunutta opiskelijaa pohtimaan vapaa-ajan avustajan roolia asiakkaillemme tai oppisopimusopiskelijaksi ryhtymistä. Se oli ehdottomasti parasta antia itselleni.

Aloittaessani työt täällä olin ihan untuvikko. En tiennyt autismityöstä yhtään mitään. Suureksi onnekseni minut palkattiin osaksi tiimiä, jossa muut olivat konkareita, ottivat minut siipiensä suojaan ja opettivat kädestä pitäen, mikä on laminointikone, mikä on Boardmaker, miten käytetään kommunikaatiokansiota ja mitkä värit kuvastavat mitäkin viikonpäivää.

Eniten mua kuitenkin vuosien varrella ovat opettaneet nämä kuvien kaverit. Ei näitä juttuja opita kirjasta lukemalla. Ne kirjan opit kulkee toki rinnalla ja niihin on hyvä palata aika-ajoin, mutta sen tavallisen arjen työn opettaa nämä ihmiset keiden kotiin saan tulla työni tekemään.

Nainen koronamaskissa ja mies ilman maskia vieressä.

Olen työssäni päässyt näkemään ja kokemaan paljon ja silti tuntuu, että puhun täällä tismalleen samoja asioita vuodesta toiseen :D Toisaalta, sitähän se autismityö on parhaimmillaan. Arki rullaa samalla tutulla kaavalla. Kyllä nämä asiakkaat järjestää sopivassa suhteessa sinne aina jotakin säpinää, että työ ei tylsäksi muutu koskaan!

Parasta mun duunissa on se, että saan toteuttaa asiakkaiden kanssa täällä asioita, joista nautin myös työn ulkopuolella. Tykkään pihan laittamisesta ja juhlien järjestämisestä. Tykkään siivoamisesta ja olenkin usein se, joka kulkee jätesäkki kourassa. Tykkään myös ihan tavallista arjen pienistä hetkistä, kun ollaan vaan. Yksi mun lemppari juttu on se, kun asiakkaat on olleet syystä tai toisesta hieman levottoman oloisia ja saan heidät ympärilleni olkkariin sohville pötköttämään viltin alle ja kuutelemaan kun luen kirjaa. Ne hetket on kultaakin kalliimpia mulle ja vaalin niitä sydämessäni. Ihan kuten vaalin asiakkaiden itsemääräämisoikeuden toteutumista. Se jos mikä on mulle tärkeää.

Oon kasvanut aikuiseksi yhdessä näiden kaverien kanssa. He ovat tehneet minusta paremman työntekijän ja uskon, että ovat tehneet minusta myös paremman äidin omille lapsilleni. Täällä on tottunut näkemään yhtä sun toista, joten ihan pienestä ei tule hetkahdettua :D

Yksi hieno asia Virrenkulmassa on tiimi jossa näitä hommia paiskitaan. Heidän esittelynsä löydät myös meidän netistä. 

Kivaa syyskesää sulle. Tulehan keikalle niin jatketaan juttua!


Terkuin Pia

Aihepiirit

Arkisto