F1-Carmen Porvoon teatterissa
21.5.2019

Kehitysvammaisten teatterin, SaMixet Etevan ohjaajaryhmän ja Porvoon Teatterin yhteistyön neljäs tuote on näytelmä F1 Carmen, joka käsittelee suuria tunteita. 

F1 Carmen vie mukaan yllättävään ja vauhdikkaaseen Formula-maailmaan. 

F1 Carmen Kehitysvammaisten teatterissa 24. - 26.5.2019

Esitykset Porvoon Tetterissa, Vänrikinkatu 4 nähdään

  • perjantaina 24.5. klo 18
  • lauantaina 25.5. klo 16
  • sunnuntaina 26.5. klo 16.

Liput 10 €

Lippuja voi tilata sähköpostilla: porvoonteatteri.info@gmail.com.
Tiedustelut 040-571 0680.  
Ei numeroituja paikkoja.

Ohjaajan sanat

Kehitysvammaisten teatterin, SaMixet-ohjaajaryhmän ja Porvoon Teatterin yhteistyön neljäs tuote on näytelmä F1 Carmen, joka käsittelee suuria tunteita. Formula-radan lähistölle sijoitettu tarina kertoo varikolla työskentelevistä naisista, ratamestareista, formularadan tuntumassa seikkailevista huligaaneista ja kuuluisasta formulakuljettajasta Escamillosta, joka valloittaa kauniin Carmenin sydämen. Carmeniin rakastunut Don José ei halua luopua Carmenista. Hän ei välitä morsiamestaan Micaelasta eikä sairaan äitinsä pyynnöistä palata kotiseudulle. Kun formula-ajoissa voittanut Escamillo haluaa Carmenin mukaan kunniakierrokselle, se on liikaa mustasukkaiselle Don Josélle. Hän murhaa Carmenin ja itsensä.   

Carmen on kenties maailman suosituin ooppera ja sen päähenkilö Carmen on yksi oopperakirjalisuuden kiehtovimmista hahmoista. Carmen on elämästä ja vapaudesta nauttiva nainen, jolla on järkyttävä loppu. Georges Bizet sävelsi Carmen-oopperan vuonna 1875 Prosper Mériméen Carmen-novellin tarinaan. Carmenista on tehty lukemattomia erilaisia esityksiä kaikkialla maailmassa. Carmenin ja Don Josén traaginen rakkaustarina on sovitettu mitä erilaisimpiin aikoihin ja ympäristöihin. Se sopii myös kehitysvammaisten teatterille. Tarinaan kuuluvat rakkaus ja mustasukkaisuus, halu olla vapaa ja päättää omasta elämästään, voittajan ja sankarin ihailu, kateus ja vauhdin hurma ovat tunteita, jotka ovat tuttuja kaikille ihmisille. 

Kehitysvammaisten teatterin voimavara on sen näyttelijöiden innostus. He haluavat laittaa tunteensa kehiin ja osallistuvat säännöllisiin harjoituksiin. Se vaatii teatteriharrastuksen tukemista näyttelijöiden asuinympäristöissä ja perheissä, mistä kiitos kaikille asianomaisille. Myös Eteva on ollut kannustamassa taustalla.

Näytelmä vaatii valmistuakseen monenlaista apua puvustuksessa, tarpeistossa, näyttämön takana ja näyttämöllä, ja sitä on jälleen antamassa SaMixet ohjaajaryhmä. Porvoon Teatteri tarjoaa puolestaan oivat puitteet ja taitavat yhteistyökumppanit.

Tällä kertaa kiitämme Anne Ratiaa lavastuksesta, Elina Turusta lavastuksesta, maskeerauksesta ja näyttämön visuaalisesta ilmeestä ja harjoituksiin osallistumisesta. Valtteri Flinckiä kiitämme myös teknisestä avusta harjoituksissa, julisteesta, äänistä, valoista ja videoista. Puffetista ja muista järjestelyistä kiitämme Sari Järvinen-Hippiä, Mirja Oksasta ja Anne Ratiaa.

Ohjaaja Tuovi Putkonen toukokuussa 2019

Arkisto