Japanilaisopiskelijat tutustumassa Lohjan päiväaikaiseen toimintaan
1.3.2019

Ryhmä japanilaisopiskelijoita tutustumassa päiväaikaiseen toimintaan.

Lohjan päiväaikainen toiminta sai kaukaisia vieraita tiistaina 26.2. kun tokiolaisen Meiji Gakuinin yliopiston oppilasryhmä tuli tutustumaan toimintaan. 

–Nämä nuoret opiskelevat hyvinvointialaa ja heistä on tulossa sosiaalityöntekijöitä, kertoi ryhmän professori Shinichi Emile Oka.

Ryhmää opasti Lohjalla Päivi Veikkolainen. Hän kertoo japanilaisryhmien usein toivovan tutustumiskäyntejä kovin moneen paikkaan ja niin myös tällä kerralla. Muiden kohteiden lisäksi ryhmä oli erityisesti toivonut tutustumista kehitysvammaisten palveluihin ja niinpä se kävi Jalavan koululla ja tuli Etevan Lohjan päiväaikaiseen toimintaan. 

Palvelupäällikkö Heli Saloranta esitteli Lohjan päiväaikaista toimintaa, sen eri toimintaryhmiä ja kehitysvammaisten palveluista yleensä Suomessa. Tulkki Kosaku Matsushima käänsi puheen japaniksi, ja tarkkaavainen opiskelijaryhmä teki ahkerasti muistiinpanoja. 

Japanin-vieraat-tarkkaavaiset-480.jpg

Kuva: Opiskelijat tekivät muistiinpanoja, kun tulkki Masushiro käänsi palvelupäällikkö Heli Salorannan puheen japaniksi. Taustalla seisomassa professori Oka.

Professori Oka kertoi, että he halusivat tulla tutustumaan Suomeen ja pohjoismaiseen tapaan hoitaa palvelut, koska ovat kuulleet sen olevan kovin edistyksellinen malli.

–Suomessa kunnat ovat kovin vahvoja, kun pystyvät takaamaan näin hyvät palvelut asukkailleen. Japanissa asiat hoidetaan toisin, enemmän USA:n malliin. Meillä ei ole näin korkeita veroja kuin teillä, joten emme pystyisi tuottamaan tällaisia palveluja käyttäjälleen ilmaiseksi tai edes pienellä kustannuksella. 

Japanin-vieraat-kahvilassa-web.jpg

Kuva: Päivän päätteeksi kahvilla kertaamassa kokemuksia. Harmassa paidassa seisomassa tulkki Matsushima, vihreässä huivissa Päivi Veikkolainen ja heidän välissään istumassa Heli Saloranta.

Päivän päätteeksi nuoret kertasivat tutustumiskäynneiltä mieleen päällimmäiseksi jääneitä asioita. Juuri korkeat verot ihmetyttivät myös nuoria. Se, että suomalaiset haluavat maksaa veronsa, jotta kaikista voidaan huolehtia. Samoin he ihmettelivät kehitysvammaisten palveluissa ollutta lämmintä tunnelmaa ja Jalavan koulun oppilaiden aitoa iloa. 

Arkisto