Lampipuistossa rento meininki ja asukkaat vahvasti osallisina
12.4.2019

Perjantaikahvilla Lampipuistossa

Lampipuistossa asukkaan itsemääräämisoikeus on itsestäänselvyys, jota monin tavoin tuetaan. 

Kuva: Perjantaikahvilla Tuuli Ranta-aho (vas.), ohjaaja Tiia Sarvasilta, Mika Keistiö, ohjaaja Heli Tolonen, Riina Aaltoja Esa Salminen.

Etevan uusin asumisyksikkö, Järvenpään Lampipuisto on ollut toiminnassa vuoden verran. Kolmikerroksisessa kerrostalossa on alakerrassa ryhmäkoti ja yläkerroksissa erillisiä asuntoja. Ylimmässä kerroksessa on yhteinen kahvihuone, jossa parhaillaan on menossa viikonlopun aloittava kahvittelu. 

Esa Salminen kertoo, että perjantaikahvin ääressä jutellaan kuulumiset ja suunnitellaan, mitä halutaan tehdä yhdessä viikonloppuna. 
–Ilmoista riippuen voidaan pelata vaikka mölkkyä tai lautapelejä. Käymme yleisötapahtumissa kävelykadulla tai esimerkiksi Keravan Sirkusmarkkinoilla tai Helsingissä ilmaiskonserteissa. Tuuli Ranta-aho muistuttaa, että osallistuminen ja yhdessä tekeminen on kaikille vapaaehtoista. Jokainen voi tehdä omiakin juttuja, vaikka tukihenkilön kanssa. 

Oma tupa, omat tavat

Talossa on 14 yksiötä. Lukko oman asunnon ovessa vahvistaa oikeutta määrätä itse asumisesta. Minä päätän, olenko siisti vai en, tykkäänkö omasta rauhasta vai kavereiden seurasta. Asuntoni on minunnäköinen. Mika Keistiö on asunut ennenkin omassa asunnossa ja pitää vierailijoista. 
–Kaverit saavat tulla ja olla vaikka yötä. Käyn itsekin mielelläni kavereilla kylässä.

Tuuli puolestaan haluaa olla asunnossaan omassa rauhassa, mutta on joskus antanut vanhemmilleen luvan jäädä yöksi. Asuinkumppaniksi Tuuli odottaa innolla omaa hamsteria. Lemmikit ovat taloon tervetulleita vierailuille ja asumaan. Yhdessä suunnitellen ja sopien on taloon löytynyt mukavan rento ja reilu tunnelma. Talon ainoa sääntö tuntuu olevan hiljaisemman ajan alkaminen iltakymmeneltä.

Ohjaaja Tiia Sarvasilta kertoo, ettei asukkaiden menoja vahdita.
– Ollaan toivottu, että asukas ilmoittaa jos on yötä poissa, mutta päivämenoja ei tarvitse ilmoitella. Hyvin on kaikkien kanssa sujunut. 
– Parasta on kun on oma kämppä, saa itse päättää tavoistaan ja menoistaan, Esa miettii. 

Asukas mukana kaikessa, myös kirjaamisessa

Lampipuiston palvelupäällikkö Heidi Mäkisalo kertoo, että asukkaat ovat olleet alusta lähtien mukana kaikessa suunnittelussa ja myös ohjaushetkiä rakentamassa. 
– Kun asukas pyytää ohjausaikaa, se annetaan hänen haluamaansa kohtaan. Kaikki ohjaajat seuraavat yhteistä kalenteria jatkuvasti, koska se muuttuu koko ajan, asukkaiden tarpeiden mukaan. 

Lampipuistossa tehdään osallistavaa kirjaamista. Siinä asukkaat ovat alusta lähtien rakentamassa tukiprofiileitaan ja osallistuvat oman elämän arviointiin ja tavoitteiden asetteluun. He osallistuvat halutessaan myös kirjaamiseen.
– Kaikkia se ei kiinnosta, mutta toisia kyllä. He saattavat esimerkiksi pyytää, että jotain asiaa ei kirjattaisi. Tai että joku asia kirjattaisiin, jotta siitä ei tarvitsisi jokaiselle ohjaajalle erikseen puhua. Asukkaille on puhuttu kirjaamisesta tosi paljon, jotta he tietävät mitä ja miksi kirjataan. Lampipuiston ohjaajat eivät pohdi saako asukas tehdä jotain. He ymmärtävät, että asukkaille ovat sallittuja samat asiat kuin kaikille ihmisille. Asukkaan uskalletaan antaa epäonnistua ja ollaan tukena, jos niin käy. Yhdessä asukkaan kanssa sitten mietitään, mitä seuraavalla kerralla voisi tehdä toisin. 

Edistystä on tapahtunut

Eteva on kehittänyt paljon apuja uuden yksikön aloittamiseen. Esimerkiksi asiantuntijapalveluja oli tarjolla koko muuttoon valmistautumisen ajan, muuttovalmennuksessa ja muuton suunnittelussa, niin tuleville asukkaille kuin heidän omaisilleenkin.

– Erästäkin äitiä pelotti kovasti, kuinka lapsen muutto onnistuu, mutta hän kertoi siitä vain vanhempien ryhmän tapaamisissa. Lapsensa edessä hän oli täydellisen kannustava ja rohkaisi yrittämään, Heidi muistelee. Kannustava kasvatus näkyy nuorissa. Heille on itsestään selvää, että he voivat itse päättää asioistaan, vaikkapa seurustelusta. He ovat rohkeita ja osaavat ottaa myös vastuuta.

Ehkä yhteiskuntakin alkaa olla kypsä siihen, että meidän kehitysvammaiset asiakkaamme saavat itse päättää.

 

Lampipuiston yhteystiedot

Lampipuisto ohjaajien toimisto 
Puhelin 040 304 7686 
Sähköposti: jarvenpaa.lampipuisto1@eteva.fi tai jarvenpaa.lampipuisto2@eteva.fi 

Aihepiirit

Arkisto