Osatyökykyisen työllistäminen kannattaa
20.8.2019

Tapion kukitus Porvoon Kukkatalolla

Porvoon Kukkatalolla oli kesällä iloinen tilaisuus, kun kukkakaupan väki halusi muistaa kaupalla jo 25 vuotta työskennellyttä Tapio Lehtistä

Kuvassa vasemmalta: Sari Harjaluoma, Mervi Korkolainen-Nyqvist, Satu Nurmi, Camilla Hindsberg, Tapio Lehtinen, Susann Sahlberg, Mari Kurki ja Ann-Len Bäck.

Tapio Lehtinen on lievästi kehitysvammainen mies, joka käy päivätoiminnassa Eteva kuntayhtymän toimintakeskuksessa Porvoossa. Arkiaamupäivät hän kuitenkin työskentelee apuna Porvoon Kukkatalolla ja on tehnyt näin jo 25 vuoden ajan. 

”Joka aamu klo 8 Tapio tulee töihin yhtä iloisena ja innokkaana", kertoo Lehtisen työnantaja Ann-Len Bäck Porvoon Kukkatalosta. ”Halusimme siksi kiittää Tapiota kukkasin ja yhteisellä pitsatuokiolla. Hän on ollut kaikki nämä vuodet merkittävä henkilö kaupalla ja tuonut iloa ja hyvää henkeä työyhteisöömme. Työnsä hän on aina hoitanut erittäin tunnollisesti.” 

Kukkakaupalla Lehtisen tehtäviin kuuluvat monenlaiset avustavat työt, esimerkiksi kukkien ja muiden myytävien tuotteiden esille laittaminen ja hinnoittelu sekä roskien lajittelu. ”Teen mitä milloinkin tarvitaan. Tykkään näistä hommista ja työkaverit tykkää minusta. Kivaa on ollut", toteaa Lehtinen kukkakaupan töistä.

Anu Kantonen on Etevan Porvoon toimintakeskuksella työvalmentajana ja huolehtii siitä, että yhteistyö Porvoon Kukkatalon, Lehtisen ja Etevan välillä toimii hyvin. Ja onhan se toiminut, Porvoon Kukkatalo on Etevan pitkäaikainen, hyvä yhteistyökumppani.

Työnantaja, työllistetty ja työvalmentaja muodostavat kiinteän kolmikon, jonka toimiva yhteistyö tuo kaikille hyvää. 

Työvalmentaja yhdistää työnantajan, tehtävät ja tekijän

Työvalmentajan tehtävänä on etsiä työpaikkoja osatyökykyisille Etevan asiakkaille. Työvalmentaja auttaa kokoamaan työnantajan tarpeita vastaavan ja osatyökykyiselle sopivan tehtäväpaketin ja on tarvittaessa mukana osatyökykyisen työtehtävien perehdytyksessä. Työvalmentaja on sekä työnantajan että osatyökykyisen tukena myös jatkossa aina tarvittaessa. 

”Olemme löytäneet Porvoon seudulla hyvin työharjoittelu- ja työkokeilupaikkoja, näiden kautta mahdollistuu joskus myös työllistyminen. Olemme asiakkaamme ja yrityksen tukena myös yrityksen ottaessa osatyökykyisen työsopimuksella töihin ja tämän jälkeenkin työvalmentajan tuki on molempien käytettävissä tarpeen mukaan. Kokemukset osatyökykyisten työllistymisestä ovat usein kaikkien kannalta erittäin positiivisia. Työkokeilu- ja työharjoittelujaksot madaltavat yritysten ja yhteisöjen kynnystä työllistää osatyökykyisiä jatkossakin, kun yritykselle tai yhteisölle koituva hyöty konkretisoituu", Kantonen kertoo. 

Osatyökykyiset ovat usein hyvin motivoituneita työhönsä ja kokevat sen omassa elämässään merkityksellisenä asiana ja tuovat sitä henkeä myös työyhteisöönsä.

Tähtäimessä työsuhde, avotyökin voi jatkua

Työsuhde tuo ihmiselle palkan lisäksi monta hyvää asiaa; päivärytmin, itsetuntoa ja paikan työpaikan sosiaalisessa yhteisössä. Lehtisen sopimus on vielä vanhan mallinen avotyö, jossa tekijä saa eläkkeen lisäksi maksettavan korvauksen. Jatkossa avotyösopimuksia ei enää tehdä. Osaa kehitysvammaisten vanhemmista on huolestuttanut avotyön ja -työpaikkojen loppuminen, mutta huoli on turha, sillä avotyötä jatketaan niissä tapauksissa, kun se on työtekijän toiveen mukaista ja hänelle hyväksi. 

”Tapio saa jatkaa Kukkatalolla kunnes eläköityy, vaikka Tapio ei omasta mielestään eläköidy koskaan. Työ ja ihmiset kukkakaupalla ovat kovin tärkeitä hänelle. Meidän yhteistyö on toiminut tosi hyvin kaikki nämä vuodet", Kantonen toteaa.

Lisätietoja osatyökykyisten työllistämisestä ja Etevan työhönvalmennuksesta: 

Era Koivumäki, palvelupäällikkö (lomalla 9.9. asti)
P. 040 304 7619
era.koivumaki@eteva.fi

Sari Pesu, aluepäällikkö
p. 040 304 8096
sari.pesu@eteva.fi

 

Arkisto