Joulusesongin jälkeen autismikirjon yksiköissä kriisiavun tarve kasvaa
9.12.2020

Kuvitus: Harmaasävykuva piirretyt miehen ja naisen kasvot, joista toisen yli vedetty punainen ruksi.

Aidosti leveämmät hartiat

Stressi voi purkautua väkivaltana tai paikkojen rikkomisena.

Eteva kuntayhtymän jalkautuvan palvelun palvelukehittäjä Jaana Kohvakka sanoo, että lomasesonkien jälkeen autismikirjon asiakkailla on enemmän vaikeita kriisejä. Kriisien määrä kasvaa myös joulusesongin jälkeen. Tämä johtuu autismikirjon asiakkaiden jouluun kohdistuneista korkeista odotuksista, muutoksista ja vierailuista.

Näille asiakkaille esimerkiksi joulukoristeet ja joululaulut voivat aiheuttaa lisästressiä. Sesongista aiheutuva stressi voi purkautua haastavana käytöksenä, joka voi olla väkivaltaa itseään tai muita kohtaan, paikkojen rikkomista, kovaäänistä huutamista, tavaroiden heittelyä, tai karkailua. Ennaltaehkäisyssä korostetaan tilanteiden ennakointia ja asiakkaan viestien sanoittamisen merkitystä.

Silti kriisejä syntyy. Tällaisissa kriisitilanteissa Etevan jalkautuvat palvelut toimivat asumisyksiköissä lisätukena. Jalkautuvan palvelun moniammattillisessa tiimissä on viisi erikoisohjaajaa, sairaanhoitaja ja kaksi palvelukehittäjää sekä palvelupäällikkö.
–Olemme paikan päällä työntekijöiden ja asiakkaan rinnalla sekä tilanteen aikana että sen jälkeen. Samalla jalkautuvat palvelut toimii myös turvallisuustukena. Tavoitteenamme on, että asiakas ei joudu siirtymään omasta kodistaan osastojaksolle, kertoo Kohvakka.

Monet asiakkaista ovat myös kehitysvammaisia. Tämän vuoksi tämä asiakasryhmä on monesti väliinputoaja, sillä perusterveydenhuollon palvelut eivät riitä heille ja psykiatrian puolella ei ole kehitysvammaisten kohdalla erityisosaamista. Sen vuoksi palveluihin keskittyneitä erityisasiantuntijoita tarvitaan.

Etevan johtava psykologi Anna-Elina Leskelä-Ranta kertoo, että jalkautuvissa palveluissa erikoistutaan hoitamaan vaikeimpia tilanteita. Palveluissa tehdään tiivistä yhteistyötä Etevan Asiantuntijapalveluiden psykologien, toimintaterapeuttien ja autismikuntoutusohjaajien kanssa.
–Silloin ei riitä, että asiantuntijat arvioivat tilannetta, tukea tarvitaan heti asiakkaan ja työntekijöiden arkeen.

Aidosti leveämmät hartiat

Kårkulla samkommun, Vaalijalan kuntayhtymä ja Eteva kuntayhtymä tekevät yhteistyötä ajaakseen sote-lakiluonnokseen muutosta.
Nämä kuntayhtymät haluavat säilyttää nykyiset valtakunnalliset erityistä tukea tarvitsevien ihmisten palvelut ja toimia edelleen julkisena palvelun tuottajana. Sote-lakiluonnokseen halutaan kirjata näiden toimijoiden ylimaakunnallisuus sekä vaativampien ja ruotsinkielisten palveluiden osalta keskittämisasetus.

Kolmikko perustelee sote-lakimuutoksen tärkeyttä erityisesti sillä, että erityistä tukea tarvitsevien henkilöiden hoidon tavoitteena on siirtyä raskaasta kevyempiin palveluihin.


Näiden puolustettavien palveluiden joukossa on myös jalkautuvat palvelut, jotka jalkautuvat Etelä-Suomessa 45 kunnan alueella. Myös Kårkullan ja Vaalijalan kuntayhtymillä on liikkuvia ja kotiin vietäviä asiantuntijapalveluja.

Etevan ja Vaalijalan kuntayhtymät ja Kårkulla samkommun tarjoavat palveluita 111 suomalaiselle kunnalle.

 

Lisätiedot

Eteva kuntayhtymä
Marika Metsähonkala
Puh. 040 304 7001
marika.metsahonkala@eteva.fi

Katso Aidosti leveämmät hartiat -kampanjan muut tiedotteet, artikkelit ja video.

Arkisto