Aika lentää Taikalattialla
19.2.2020

Kaksi miestä, asiakas ja hänen ohjaajansa, pelaavat Taikalattialla. He seisovat kuvan päällä ja yrittävät talloa mahdollisimman monen hymynaamakuvan päälle, jotka sitten poksahtavat pois kuvanäytöstä.

Etevalle viime vuoden elokuussa hankittu Taikalattia, Magic Carpet, toimii asiakkaille innostavana aktivoinnin, kuntoutuksen tai toimintakyvyn ylläpidon tukenasuorastaan herättää lattian eloon. Kyseessä on interaktiivinen projektiolaitteisto, jonka kuva-ala reagoi liikkeisiin ja eleisiin ja sen käyttö perustuu appeihin eli sovelluksiin.

Käytämme Taikalattiaa esimerkiksi asiakkaiden aktivoinnin, kuntoutuksen tai toimintakyvyn ylläpidon tukena. Korkeussäädön ansiosta kuva-alan voi heijastaa lattialle, pöydälle tai vaikka pyörätuolin pöytälevylle.

Taikalattian käyttöjärjestelmässä on yli 500 valmista sovellusta ja ne on luokiteltu 25 eri kategoriaan, joista käyttäjä voi hakea kuhunkin tarpeeseen sopivia sovelluksia. Taikalattiassa on myös helppokäyttöinen App Builder -työkalu omien sovellusten tekemiseen. Taikalattia otettiin ensimmäisenä käyttöön Järvenpään päiväaikaisessa toiminnassa ja sen on tarkoitus kiertää Etevan eri yksiköissä.

Hyviä käyttökokemuksia

Asiakkaiden innostuneet reaktiot näkyvät jo silloin, kun laitetta tuodaan huoneeseen ja laite käynnistetään. Asiakkaat lähestyvät kiinnostuneina konetta, odottavat kuvaa ja ääniä. Osa asiakkaista jää puolestaan tarkkailemaan ja seuraamaan sivusta toisten touhuja ja hymyilemään ohjaajien kommelluksille.

Taikalattia on tarjonnut asiakkaille monipuolisia aistikokemuksia ja elämyksiä. Myös mahdollisuus tehtävien vaativuustason vaihteluun on ollut hyvä asia. Kaikkia kiinnostuneita yhdistää mieluisat ja värikkäät kuvat sekä niihin sopivat musiikit. Esimerkiksi kalalammikko rentouttaa ja sen äärellä jaksaa liikkua pitkänkin ajan.

Asiakkaat pelaavat myös yhdessä

Asiakkaat voivat pelata lattialla myös yhdessä toimien.

– Ryhmässämme vieraileva asiakas halusi osallistua meneillään olevaan Taikalattia -tuokioon. Hän kohdisti katseensa kuvassa mielestään oikeaan kohtaan ja toinen asiakas kosketti kuvaa juuri siitä kohtaa hänen puolestaan. Asiakkaat kommunikoivat näin sanattomasti keskenään ja tekivät yhdessä asioita, kertoi Järvenpään päiväaikaisen toiminnan palvelupäällikkö Marika Kilkkinen.

Suosittu toiminta vaati vuorojaon

Työpaja-ryhmässä ohjaajat saivat jakaa vuoroja, sillä innokkuutta on ollut todella paljon. Jalkapallo-peli on ollut hyvin mieluinen, samoin ninjojen tallaaminen. Pelien musiikki ja äänet ovat mieleisiä ja tuovat tunnelmaa. Kun astuu jonkun kuvan päälle, vaihtuu kuva ja kuuluu ääni. Esimerkiksi tallomalla voi poksautella ilmapalloja tai liiskata ötököitä.

Aina ei tarvitse pelata

Päiväohjelmia suunniteltaessa suurin osa asiakkaista on halunnut valita juuri Taikalattian. Laitteen käyttö sopii myös rentoutumiseen, sillä kuva ja tilanteeseen liittyvä melodinen musiikki rauhoittavat. Moni nauttii pelkästään jo lattialla olevien kivojen ja värikkäiden kuvien katselemisesta.

Taikalattiassa on sovelluksia niin paljon, että kaikkien asiakkaiden kohdalla voidaan tehdä henkilökohtaista räätälöintiä, kun pyritään löytämään juuri kyseiselle asiakkaalle mieluisimmat sovellukset. Parasta on, että kuva on lattialla suuri ja siitä näkee selvästi. Olemme pohtineet, miten voisimme tulevaisuudessa hyödyntää Taikalattiaa mm. valokuvien katsomisessa, päiväohjelman suunnittelussa sekä aamuinfoissa.

Lisätietoja:

Marika Kilkkinen, palvelupäällikkö
P. 040 304 7542, marika.kilkkinen@eteva.fi

Kirsi Manssila, kehittämispäällikkö
P. 040 304 7010, kirsi.manssila@eteva.fi

Arkisto