Kehitysvammapsykiatrian jonoja purettu
8.2.2022

Kuvituskuva: oranssilla pohjalla valkoisia puhekuplia.

Etevan Kehitysvammapsykiatrian yksiköiden toiminnasta vastaava aluepäällikkö Johanna Pulkkinen kertoo palveluissa olevan hyvä tilanne.

– Olemme pystyneet purkamaan kehitysvammapsykiatrian yksiköiden jonoja siten, että uusia asiakkaita on mahdollista ottaa palveluihin, hän iloitsee.

Kehitysvammapsykiatrian palvelu on määräaikaista ja tavoitteellista. Ratkaisuja asiakkaan tilanteeseen haetaan moniammatillisen asiantuntemuksen avulla.

– Tällä hetkellä suurin osa kehitysvammapsykiatrian yksiköiden asiakkaista on iältään 16-30 vuotiaita. Osa asiakkaista on kehitysvammapsykiatrian yksikössä tahdosta riippumattomassa erityishuollossa, joka on lisääntynyt muutaman viime vuoden aikana, Pulkkinen kertoo.

Asiakkaiden yksilölliset erityistarpeet asettavat paljon vaatimuksia jatkoasumiselle kehitysvammapsykiatrian jakson jälkeen. Kehitysvammapsykiatrian yksiköiden henkilökunta on tiiviissä yhteistyössä asiakkaan, hänen omaistensa ja kotikunnan kanssa, jotta siirtyminen takaisin omaan kotiin ja lähipalveluihin on sujuvaa. Tavoitteena on, ettei kenenkään asiakkaan jakso pitene kohtuuttomasti sen vuoksi, ettei sopivaa ja pysyvää asumispaikkaa löydy.

 

Etevan kehitysvammapsykiatrian palvelut

Etevan kehitysvammapsykiatrian yksiköiden palvelut on tarkoitettu asiakkaille, joilla on vaativia erityistarpeita liittyen mielenterveyden ja autismikirjon häiriöihin tai muista syistä johtuvaan haastavaan käyttäytymiseen.

Kehitysvammapsykiatrian yksiköt sijaitsevat Keravalla, Hämeenlinnassa ja Lahdessa. Lahdessa on aikuisten yksiköiden lisäksi lasten ja nuorten yksikkö, jossa on tilaa neljälle asiakkaalle.

Kehitysvammapsykiatrian yksiköiden palveluihin hakeudutaan kunnan vammais- tai terveyspalveluiden kautta tekemällä palvelupyyntö Etevan www-sivujen kautta Palvelupyyntö (linkillä siirryt Palvelupyyntö-lomakkeelle).Arkisto